Ribera respon a Jordà que el cabal ecològic del riu Ebre «està garantit»

La vicepresidenta del govern espanyol defensa la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

La ministra Ribera i al consellera Jordà somrient durant la seva visita a la barra del Trabucador
La ministra Ribera i al consellera Jordà somrient durant la seva visita a la barra del Trabucador | Anna Ferràs
Aguaita.cat
09 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:52h
La vicepresidenta tercera del govern espanyol, TeresaRivera, ha respost este dimarts en una entrevista a TV3 a la carta que la consellerad'AccióClimàtica, TeresaJordà, li va enviar per demanar que es garantisca el cabalecològicdel'Ebre per protegir la biodiversitat i fer viable el cultiu d'arròs. Segons Ribera, el cabal ecològic de l'Ebre està "evidentment garantit". "La consellera m'ha enviat diverses cartes i hem parlat per telèfon en diverses ocasions. Tinc la millor relació amb ella, i crec que dialogant i no només amb cartes es pot tenir millor relació".

Nosaltres complirem amb les nostres obligacions de manteniment del cabal ecològic, de preservació d'aquest espai tan important, la desembocadura de l'Ebre, i també amb les obligacions, drets i garantia d'aigua, sobretot aigua de boca, però cal demanar màxima prudència en els consums domèstics", ha dit.

No ha descartat possibles restriccions de l'ús domèstic d'aigua per a regar o per a omplir piscines. "Això ja ho veurem", ha dit. Ha recordat que a Catalunya aquesta qüestió ha quedat resolta en l'acord al Parlament, i "les garanties del bon estat de l'Ebre i del cabal ecològic són també una garantia pels ecosistemes a la desembocadura, i caldrà veure què passa respecte als cultius que poden veure com es redueix la disponibilitat d'aigua a aquesta zona si necessitem mantenir el caudal ecològic de l'Ebre".

Ribera també ha afirmat que el seu govern "és conscient" de la situació "molt complicada" a què s'enfronten molts agricultors, i ha apuntat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) treballa des de fa temps amb les Comunitats de Regants del Canal d'Urgell per garantir en primer lloc l'abastiment humà i per maximitzar l'eficiència del recurs abans d'entrar en limitacions.

"Cal pensar si cal entrar en limitacions i quines són les alternatives per als agricultors, tant pel que fa a l'accés a l'aigua o amb recursos no convencionals", ha dit.
 
A més, segons Ribera, el seu govern manté un "contacte estret" amb l'AgènciaCatalanadel'Aigua i amb la Generalitat, perquè la qüestió "té molt a veure amb les competències de la Generalitat". "És important que treballem junts" i que treballem per aplicar l'acord que es va assolir al Parlament, perquè seran "uns mesos complicats" on caldrà assegurar l'aigua de boca i "després el confort d'una part dels nostres ciutadans que són clau a la cadena alimentària i que veuen amenaçada la seua activitat".

Segons Ribera, La Confederació de l'Ebre fa mesos que treballa en la reducció de consums i la comunitat de regants ha mostrat la seva responsabilitat. Té "poc sentit", ha dit, discutir sobre la responsabilitat de la situació actual i ara toca "gestionar les coses d'una altra manera" i "invertir" en infraestructures.
 
"Crec honestament que la Confederació ho ha fet molt bé i que el diàleg amb els regants és fonamental". "No crec que tingui sentit gastar energia en veure si l'Agència Catalana de l'Aigua o la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre haurien d'haver fet coses abans o després", perquè "fa mesos que adopten restriccions.
Segons Ribera, La Confederació de l'Ebre fa mesos que treballa en la reducció de consums i la comunitat de regants ha mostrat la seva responsabilitat. Té "poc sentit", ha dit, discutir sobre la responsabilitat de la situació actual i ara toca "gestionar les coses d'una altra manera" i "invertir" en infraestructures.
 
"Crec honestament que la Confederació ho ha fet molt bé i que el diàleg amb els regants és fonamental". "No crec que tingui sentit gastar energia en veure si l'Agència Catalana de l'Aigua o la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre haurien d'haver fet coses abans o després", perquè "fa mesos que adopten restriccions".