La música de piano envairà des d’avui i fins al diumenge els racons més idíl·lics de Tortosa

El públic del Festival Toca’m trobarà música clàssica, jazz, flamenc, pop, contemporània, passejant pels carrers i places de la ciutat i al so de les tecles d’un piano

Maria Lombarte i Manel Miró durant un dels assajos del Festival Toca’m que comença avui a Tortosa
Maria Lombarte i Manel Miró durant un dels assajos del Festival Toca’m que comença avui a Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:34h
El FestivaldepianoToca’m, organitzat per l’associacióCorLaBinota i l’AjuntamentdeTortosa, tindrà lloc a diferents indrets patrimonials de la ciutat de Tortosa, des d’avui i fins al diumenge. Els vianants es trobaran pianos i actuacions d’accés lliure als Reials Col·legis, al Museu, als Jardins del Príncep, al Parc Municipal, al Mercat, a l’embarcador del riu, a l’exterior de la URV, al pont roig, a la plaça de l’Ajuntament, al carrer Cervantes i a les places dels Dolors, de la Catedral i de l'absis.

La coorganitzadora del festival, MariaLombarte, recorda que “busquem els llocs emblemàtics del nostre patrimoni perquè amb el Toca’m volem crear un ambient artístic i cultural i també ser un atractiu turístic per a la nostra ciutat i per a les Terres de l’Ebre". 

El tret de sortida del festival, el primer en visibilitzar la nova marca FestivaldeTerresdel’Ebre, serà este vespre a les 20 hores a l’absis de la catedral amb el concert Per a Alícia, a càrrec de l’artista AlbaVentura. Amb este concert el festival se suma als actes de l’AnyAlíciaLarrocha, en commemoració del centenaridelnaixement de la pianista catalana. L’homenatge es complementarà amb la inauguració prèvia a la biblioteca Marcel·lí Domingo de l’exposició Alícia de Larrocha, a càrrec de la filla de la prestigiosa pianista, Alícia Torra, seguida d’una conferència on Torra explicarà la vessant més personal de la seua mare.

Després de l’acte inaugural vindran uns dies en què la ciutat de Tortosa gaudirà de la música de piano tant d’artistes consagrats, com d’artistes joves emergents i també dels primers acords a mans de la gent del carrer que vulgui posar-se a teclejar el piano. Seran 18 concerts a càrrec dels artistes de renom Carles Marigó, Carolina Santiago, Anna Roig Dolz, Ester Lecha, Jaume Vilaseca, Marta Puig, Nil Ciuró, José Carra, Lluís Capdevila, Lídia Papió Fortuny, Sofi Paez, Joan Díaz & Maria Escudero, Lluís Coloma & Guillem Alonso, Mélodie Gimard Trio, 2Pianos Porté & Tolmos, Manu Guix, Alba Ventura i Amine Masnaoui.
 
Els promotors del festival, els pianistes MariaLombarte i ManelMiró, han explicat que “enguany hem fet una aposta decidida per posar música de piano a les belles arts en general i a la dansa en particular”. En el cas de les belles arts, la idea és fer intervencions plàstiques simultànies als concerts. Així, el pintor JosepBahima pintarà un quadre en directe al so del piano de CarolinaSantiago, mentre que l’il·lustradorIgnasiBlanch farà una intervenció de gran format acompanyat per la música dels pianistesMikiRamos i AndreaGarcia.

Quant a la dansa, hi haurà l’actuació de diverses d’escoles de dansa de la ciutat i també un espectacle amb els ballarinsMarGrifollGinata, MartaViladrich, PaulWhite i VíctorCallens amb diferents pianistes.
 
Una altra novetat d’enguany és el Toca’minclusiu, que vol donar a conèixer la música de pianistes d’altres nacionalitats. Per a inaugurar-lo s’ha escollit el pianista marroquí establert a Berlín, AmineMesnaoui, que presentarà el seu treball MoroccanSongs.

ElToca’mmésversàtil
 
A l’edició d’enguany no hi faltaran el Toca’m Social, en què s’apropa el piano i la seua música als més vulnerables, als geriàtrics i als hospitals; el Toca’m Nocturn, on es busca l’encant de la nit per a fer sonar el piano; el Toca’m Didàctic, on s’ofereix una primera classe de piano a qui n’estigui interessat i un concert familiar; el Toca’m va a les escoles, on es fa difusió a les escoles de primària d’aquest instrument de cua; el Toca’m al riu, amb concerts a la vora del campus de la URV, al pont roig i a l’embarcador i, finalment, el Toca’m que ofereix tocar el piano a aficionats, amateurs, estudiants de conservatori, professionals i a qualsevol vianant.

El coorganitzador del festival, Manel Miró, remarca que «el Toca’m vol ser molt més que un festival de piano al carrer. Per això treballem per apropar a tothom, erudits i amateurs, joves i grans, vianants sense nocions de música i persones ingressades en algun centre mèdic o social, la música de piano de tots els estils, des del pop, passant pel jazz i pel flamenc, fins arribar a la música clàssica i a la contemporània i en combinació amb altres disciplines artístiques. I com ja hem dit, ho fem des de llocs importants des del punt de vista patrimonial».
 
 
La cloenda del festival serà diumenge a les 21 hores a la plaça de la Catedral. L’artista ManuGuix, interpretarà cançons del seu últim disc Moments, així com versions dels clàssics de la música de tots els temps com Mecano, Lluís Llach o Elton John.
 
 
Més informació a: https://tocam.cat/