Montsònica, un festival per trencar tòpics sobre la ruralitat

Espais emblemàtics dels cinc pobles més petits del Montsià acolliran una desena d'actuacions

Alcaldes i responsables del festival en la presentació de Montsònica a Freginals.
Alcaldes i responsables del festival en la presentació de Montsònica a Freginals. | Cedida a ACN
Redacció
04 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:16h
Eufònic celebrarà entre el 8 i l'11 de juny la primera edició del festival Montsònica, una aposta per desmuntar "tòpics" sobre la ruralitat ebrenca i mostrar com n'és de "contemporània". Espais singulars dels cinc pobles més petits de l'interior del Montsià seran l'escenari, la Barraca de Quicolis (Freginals), la Bassa del Montsià (Ulldecona), el Safareig de la Plaça (la Sénia), la Torre de la Galera, la placeta de la Miliana o la plaça de l'Església (Ulldecona i la Sénia). A Montsònica s'han programat deu actuacions que "revisiten i reinterpreten" les tradicions i costums locals des d'una perspectiva contemporània i des de "la diversitat i complexitat" de les zones rurals, un nou "diàleg entre música i patrimoni".

El director d'Eufònic i de Montsònica, Vicent Fibla, ha remarcat que el nou certamen manté l'essència del primer perquè posa molta rellevància "en els espais, el context i el paisatge" i "en les comunitats que hi viuen". La directora dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Victòria Almuni, ha destacat els creadors que hi ha al món rural també, les activitats habituals i les creacions que han de "fer el territori més interessant, per a atraure gent a veure-les i que es quedin al territori".

Entre la desena de propostes destaquen la de la Maria, la jove fenomen de cant valencià que presentarà el seu primer treball, 'L'Assumpció'; o la compositora, cantant i guitarrista també valenciana, Sandra Monfort, una de les tres integrants de Marala, que oferix "una visió contemporània, feminista i agosarada dels romanços, els balls de vetlla i les cançons de mort tradicionals".

També passarà per Montsònica ITW, un músic experimental de Benicarló (Baix Maestrat), que ha treballat amb el poeta senienc Joan Todó una peça única que es veurà a la Bassa del Montsià. També en l'àmbit poètic, Manlleu Raquel Santanera col·laborarà amb la violinista Coloma Bertran en una actuació íntima i delicada que reflexiona sobre el caràcter perifèric de la veu. Es veurà al Carrer Escoles de la Galera.

La percussionista Núria Andorrà, col·laboradora de Refree o Agustín Fernández entre altres músics, és directora artística del festival MontMusic. Andorrà proposa un viatge sonor d'emocions "delicades i aclaparadores". La brillant percussionista, compositora i improvisadora omplirà la Torre de la Galera amb els mil i un sons del seu treball 'Kokoro'.

També passaran pel festival l'artista reusenc Arnau Casanoves, amb una obra que explora les connexions biològiques entre la música d'arrel, la tecnologia, l'aigua i les plantes que es podrà veure al Safareig de la plaça de la Sénia; Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records, farà una sessió amb diferents subgèneres del folklore electrònic a la impressionant Bassa del Montsià d'Ulldecona; el barceloní Toni Jodar "travessarà" l'imponent ball de mantons d'Ulldecona amb una peça que es podrà veure i escoltar a la Plaça de l'Església del poble i que comptarà amb la Banda de Música municipal. Altres convidats són Artistas Salchichas amb Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana, que faran interactuar els espectadors amb la natura, i Marga Socias que dirigirà una petita excursió amb un recorregut teixit de ficció màgica.

Montsònica oferirà tres xerrades i espais de debat al voltant de la ruralitat. La gestora cultural Clàudia Murall (Lo Planter, Tortosa), el director del festival Embarrat (Tàrrega) Jesús Vilamajó i Agustí Vericat, organitzador de les Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat, parlaran sobre els espais i la memòria dels espais. Anna Zaera, una de les directores del festival Rihihiu de Santa Bàrbara i l'activista Llorenç Sorlí, d'Enraonem-nos i especialista en dificultats del col·lectiu LGTBI al món rural, parlaran sobre pràctiques perifèriques. Finalment, la percussionista i compositora lleidatana Núria Andorrà i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, parlaran sobre la reinterpretació del folk i la música tradicional.