El doctor tortosí Joan Lluís Borràs, distingit amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari

Esta distinció, que atorga la Generalitat de Catalunya, honora les persones i entitats que com ell "han destacat de manera significativa pels seus serveis envers el progrés i la millora de la sanitat"

El doctor Borràs, en el moment de recollir la distinció al Palau de la Generalitat.
El doctor Borràs, en el moment de recollir la distinció al Palau de la Generalitat. | Cedida
Aguaita.cat
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 20:45h
El Dr. Joan Lluís Borràs Balada, nascut a Tortosa l’any 1948, actual Director Adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud (IOCS) de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, va rebre ahir dimecres, 22 de febrer, al Palau de la Generalitat, la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. Esta distinció, que atorga la Generalitat de Catalunya, honora les persones i entitats que com ell “han destacat de manera significativa pels seus serveis envers el progrés i la millora de la sanitat”. El consell executiu va aprovar dimarts els guardonats, un total de quinze, que ahir van rebre la distinció. L’acte de lliurament va estar encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i pel conseller de Salut, Manel Balcells.

El Dr Borràs és llicenciat i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en Medicina Interna a l’Hospital Vall d’Hebron i en Oncologia a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Destaca la seua tesi doctoral sobre la incidència del càncer a Tarragona, 1980-1989, a partir de la recerca epidemiològica del Registre de Càncer de Tarragona.

La seua trajectòria professional ha estat dedicada a l’atenció oncològica, l’organització, la gestió, la docència i la recerca en clau territorial a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Va ser el creador, el 1979, del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i va fundar i dirigir el primer Registre de Càncer de Catalunya, a Tarragona, amb dades de base poblacional des de 1980, que va ser reconegut per l’OMS l’any 1985, i també va col·laborar en la gestió del propi hospital com a Director Mèdic (1989 1991) i com a Sotdirector Mèdic (1994-1998). Col·laborador de l’OMS a la International Agency for Research on Cancer com a assessor de registres de càncer. Docent a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Director mèdic adjunt, sotsdirector mèdic i cap de Servei de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud.

Vocacional de la Medicina Interna i de la Medicina d’Atenció Primària, va compaginar els primers anys com a facultatiu entre el Servei d’Oncologia a l’Hospital Sant Joan de Reus amb la de metge de capçalera al CAP Sant Pere. Va organitzar cinc Jornades de coordinació del Servei d’Oncologia amb l’Atenció Primària, que van resultar molt efectives en aquell moment.

Joan Borràs es va jubilar el 2018 com a professor associat mèdit del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili.