La Fundació Naturgy i Fundació Hàbitat3 instal·laran plaques solars en habitatges socials d’Amposta

Els 14 habitatges socials del carrer Muntells disposaran de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum de les famílies

Edifici del carrer Muntells que es beneficiarà de les plaques solars
Edifici del carrer Muntells que es beneficiarà de les plaques solars | Ajuntament d'Amposta
Aguaita
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:17h
La FundacióNaturgy i FundacióHàbitat3 han renovat per cinquè any la seua col·laboració per implementar millores d’eficiènciaenergètica en llars de famíliesvulnerables. Les dos entitats seguiran rehabilitant conjuntament habitatges i tenen previst també desenvolupar un projecte d’innovació social amb energiesrenovables a Amposta.

Fundació Naturgy instal·larà plaques fotovoltaiques en un edifici que Fundació Hàbitat3 gestiona a Amposta i on viuen 14 famílies en situació de vulnerabilitat. La instal·lació, de 17kW de potència i una producció anual estimada de 22.800 kWh, donarà servei a tots els habitatges, que veuran així reduïda la seva factura energètica per la implantació d’aquest sistema d’autoconsum.

Els 14habitatges, situats en un edifici del carrerMuntells, estan destinats a lloguersocial de persones proposades pels ServeisSocials de l’Ajuntamentd’Amposta, un procés que es canalitza a tracés de a la col·laboració que manté aquest Ajuntament amb la Fundació Hàbitat3 en l’àmbit de les polítiques i programes socials d’habitatge.

El projecte d’Amposta s’emmarca també en el desenvolupament del projecteeuropeuSocialWatt, en el qual participa Fundación Naturgy. Esta iniciativa té com a objectiu desenvolupar mesures innovadores per identificar clients en situació de vulnerabilitat energètica i desenvolupar accions que contribuisquen a millorar les seues condicions de vida, especialment vinculades a l’eficiència energètica de les llars.

La directora general de Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, i el director general de Fundació Hàbitat 3, Xavier Mauri, han signat aquest nou conveni de col·laboració entre ambdues entitats, l’objectiu del qual és continuar treballant en projectes socials a través del Fons Solidari de Rehabilitació Energètica de Fundació Naturgy.

Esta nova renovació de la col·laboració entre ambdues entitats reforça i amplia la relació que mantenen des del 2018, any en què també es va crear el Fons Solidari de Rehabilitació Energètica de Fundació Naturgy. Des d’aleshores, juntes han dut a terme rehabilitacions energètiques de baix cost en prop de 200 habitatges de Catalunya, amb una aportació per habitatge de més de 2.000 €. 

Les altres dos accions més singulars que s’han dut a terme conjuntament són la instal·lació fotovoltaica en un edifici d’habitatges socials a Barcelona, on viuen 32 famílies que també reben acompanyament de voluntaris de Fundació Naturgy; i la rehabilitació energètica del edifici social Casa Bloc a Barcelona, que actualment acull 17 famílies en situació de vulnerabilitat. 
El primer projecte d’innovació social amb energies renovables que va posar en marxa Fundació Naturgy va ser el de Barcelona amb Hàbitat3, l’any 2020. Des de llavors, la fundació de la companyia energètica compta amb 13 projectes fotovoltaics a tot Espanya, 6 ja implementats i 7 en curs.

El Fons Solidari de Rehabilitació Energètica, amb el qual Fundació Naturgy ha realitzat més de 3.000 rehabilitacions, es destina a intervencions exprés i de baix cost per millorar l’eficiència energètica de les llars de famílies vulnerables. A través d’aquest programa, la fundació, a més d’instal·lar plaques solars, realitza aïllaments de parets, sostres i humitats, fusteria, reparació o substitució de calderes i electrodomèstics, i reparació d’instal·lacions elèctriques, entre d’altres actuacions. De la seua part, les entitats socials amb les quals treballa la fundació són les encarregades de seleccionar, entre els habitatges de les famílies a les que donen suport, aquelles que necessiten reformes més urgents.

FundacióNaturgy

Fundació Naturgy, creada l’any 1992, desenvolupa programes d’acció social per pal·liar la pobresa energètica en el marc del Pla de Vulnerabilitat de Naturgy. A més, promou el debat seriós i rigorós sobre temes relacionats amb l’energia i el medi ambient, a través de seminaris, publicacions i informes, i compta amb un programa educatiu en matèria d’energia i medi ambient, i un altre de Formació Professional per a l’empleabilitat.

FundacióHàbitat3

Fundació Hàbitat3, impulsada l’any 2014 per la Taula del Tercer Sector, és una gestora d’habitatge social que col·labora amb les administracions públiques i amb altres entitats socials per fer efectiu el dret a l’habitatge de les persones en situació de vulnerabilitat. Els seu objectiu és obtenir habitatges que es puguin oferir en lloguer a preus reduïts o molt baixos, per posar-los al servei de programes públics d’habitatge o de projectes d’inclusió d’altres entitats socials; així como garantir a les persones l’acompanyament necessari en els seus procés d’inclusió social. L’any 2019 va ser guardonada en els World Habitat Awards, que reconeixen bones pràctiques de tot el món.