Ribera d’Ebre Viva porta la cuina de Villa Retiro i el producte de proximitat als restaurants riberencs

Es pretén aprofitar l’oportunitat per millorar l’oferta culinària de la Ribera d’Ebre

 La primera sessió es va celebrar ahir a l’Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre.
La primera sessió es va celebrar ahir a l’Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre. | Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Aguaita
12 de gener del 2023
Actualitzat a les 0:59h

La presidenta del ConsellComarcaldelaRiberad’Ebre, GemmaCarim, ha donat la benvinguda este dimarts als vintrestauradors, cuiners i cambrers de la comarca que participaran en el primer dels dosseminaris programats estd 2023 dins el programa Riberad’EbreViva (REV) per a la millora de la competitivitat de les empresesriberenques. Es tracta d’una formació a mida dirigida al sector de la restauració, tant per al personal de cuina com de sala, que està pensada per promocionar als restaurants de casa nostra una cuina creativa que aposti pel producte local i de proximitat, un altre dels sectors estratègics que també es treballa des de l’ÀreadeDinamitzacióEconòmica comarcal.

Formacióamida 
 
Els participants del curs van exposar les seues inquietuds i expectatives als formadors de l’EscoladeCuinaVillaRetiro.
 
En este curs “no us ensenyarem a cuinar, que ja en sabeu; sinó que adaptarem els continguts per resoldre les vostres inquietuds i, el més important, treballarem per aconseguir una bona comunió entre el personal de sala i el de cuina. Cal que qui serveix el plat conegui la cuina on treballa i pugui explicar el que serveix al client, i que el cuiner conegui el treball del cambrer. Quan cuina i sala van a una el negoci funciona millor”, diu el cap d’estudis de l’EscolaVillaRetiro, DaniJove. Per això, cada sessió combinarà continguts de cuina i sala, impartits també pel cuinertortosí, VíctorMartínez, professor de l’EscoladelrestaurantVillaRetiro de Xerta.
 
Els formadors han escoltat i recollit les inquietuds que han mostrat els restauradors riberencs per millorar la carta dels seus establiments. Així, entre els temes a tractar durant el curs: com preparar fitxes tècniques dels plats perquè una baixa a la plantilla no suposi un daltabaix al negoci, la conservació d’aliments, com oferir la carta de vins, organitzar i planificar elaboracions per facilitar el servei, estratègies per elaborar acompanyaments que no siguin les típiques patates fregides, calcular els escandalls perquè el cost del producte no sobrepassi el preu del menú, els productes de proximitat, cuinar a baixa temperatura, l’ús de la màquina al buit… En definitiva, eines per millorar la gestió del dia a dia i no caure en la monotonia de fer sempre el mateix menú.

La primera de les sessions, celebrada a Móra d’Ebre, ha servit per fer les presentacions del grup, conèixer els formadors i recollir les necessitats i expectatives dels participants en el seminari, que s’allargarà fins al mes de maig. Seran 7 sessions, de 4 hores, els dimarts a la tarda. El personal dels sis restaurants que hi participen: laBraseria de Tivissa, elMolídeXim de Miravet, el Pasdel’Ase de Garcia, l’HostalGastronòmic la CreudeMórad’Ebre, la BraseriaRestauratMaigdeGarcia i MissamaroiRestaurantPizzeria de Tivissa, tenen l’oportunitat de formar-se a l’Escola de Cuina Villa Retiro del xef més reconegut de les Terres de l’Ebre, FranLópez, amb duesestrellesMichellin, entre altres distincions.

Aprofitarl’oportunitatpermillorarl’ofertaculinàriadelaRibera

Carim ha animat al grup a aprofitar esta oportunitat que oferix gratuïtament el Consell Comarcal, ja que, “malgrat la dedicació extra i el sacrifici que suposa desplaçar-se fins a Xerta serà en benefici dels mateixos restaurants i, per extensió, millorarà l’oferta culinària de la Ribera d’Ebre”. Per la seva banda, la tècnica comarcal NúriaDescarrega, que coordina este seminari i les accions per dinamitzar els sectors agroalimentari i de la restauració del Ribera d’Ebre Viva, destaca “la bona predisposició de Villa Retiro per adaptar els continguts a les necessitats dels participants” i considera que esta formació farà que “es relacionin més entre ells”, contribuint així a “millorar la competitivitat del sector i promocionar la comarca i el producte”.

La presidenta del Consell s’ha mostrat satisfeta en constatar que molts dels participants en este seminari repetixen, després d’haver participat ja en altres activitats anteriors, i que a més hi ha noves incorporacions, “senyal que es valora la tasca que es fa des del Ribera d’Ebre Viva” des de l’any 2012 per mantenir i generar ocupació al territori. L’altre seminari programat per aquest any tractarà del càlcul de costos i escandalls per a l’empresa agroalimentària, i començarà al febrer.