Ercros manté l'activitat a Flix mentre tingue estoc de producte i tancarà gradualment la planta

Es preveu que els treballadors amb prejubilacions siguen els primers a marxar

Fàbriques del complex químic de Flix
Fàbriques del complex químic de Flix | Anna Ferràs
Aguaita
03 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:07h
Ercros va decidir tancar el complexquímic de Flix, amb més de cent anys d'història, perquè l'1 de gener d'enguany s'acabaven els contractes de subministrament de l'àcid clorhídric i de la venda del fosfat bicàlcic que s'hi produeix, i no es va entendre amb Covestro i la francesa Phosphea per mantenir la línia de producció. L'any ha començat amb relativa "normalitat" a la planta perquè es treballarà mentre hi hagi matèria primera i perquè l'ERO, que afecta 39 dels 48treballadors, s'anirà aplicant progressivament. Els primers a marxar seran els treballadors prejubilats, però no s'ha fixat una data en la qual cessen l'activitat. Molts es traslladaran a altres centres de producció 

Com ha explicat el president del comitè d'empresa de la fàbricad'Ercros a Flix, EnricCervelló, l'ERO de tancament de la planta "ha de durar un any" i els empleats aniran "marxant cap a casa progressivament". De moment, s'ha començat l'any amb feina per a la cinquantena de treballadors perquè queda matèria primera –fosforita i àcid clorhídric- per consumir, i "la planta de fosfat continua en marxa". "Fins que es consumeixi la matèria primera, tot continua igual", ha apuntat Cervelló.
 
Esta no és una situació que hagi agafat per sorpresa els empleats. "Tancar una planta no és tan fàcil. Per desgràcia en tenim experiència. No és, avui s'acaba el contracte, i demà tanco", ha remarcat el representant dels treballadors. Com ha contat, un cop es consumeixin els productes i es deixi de subministrar fosfat bicàlcic, caldrà "netejar-ho tot" i preparar la planta perquè es quedi "en stand by".

Reindustrialització 
 
L'ERO d'Ercros preveu que nou treballadors continuaran a la fàbrica per fer tasques de manteniment de manera indefinida, fins que l'empresa química decideixi "fer un altre ERO". Tot i aquest context, Cervelló descarta que Ercros acabi revertint la situació de la fàbrica i que la reobri, si pogués aconseguir nous proveïdors i clients.
 
L'esperança està posada en la "reindustrialització" del complex químic. "Que vingui una altra empresa i es pugui fer una reindustrialització dels terrenys, hi confiem. El fosfat és una porta tancada. S'ha acabat això", ha assegurat Cervelló.
 
Impactesocialdemogràfic
 
Els ànims a la planta i al poble són els que són. "Un ERO mai és bo", però el president del comitè d'empresa d'Ercros a Flix assegura que les jubilacions, prejubilacions i les reubicacions de treballadors és "el menys dolent dins del dolent" que suposa aquest anunci de tancament.
 
El que sí que temem és que el trasllat de molts dels empleats a altres centres de treball d'Ercros -el més pròxim està a Vila-seca (Tarragonès)-, tindrà un impacte demogràfic en el municipi, sobretot perquè el centenar de treballadors de les empreses auxiliars que treballaven "exclusivament per a Ercros" també hauran "de buscar-se la vida fora del poble". "Per a Flix és una gran pèrdua", ha remarcat Cervelló.