Ulldecona delimita un Entorn Residencial de Rehabilitació Programada per optar a fons europeus

La zona delimitada comprèn tot el nucli antic de població, ampliat als carrers existents ja a les darreries del XIX

Pla general del municipi d'Ulldecona
Pla general del municipi d'Ulldecona | Ajuntament d'Ulldecona
Aguaita.cat
15 de juny del 2022
Actualitzat el 16 de juny a les 10:47h
La setmana passada va acabar el termini per presentar propostesd’EntornsResidencialsdeRehabilitacióProgramada (ERRP), en base a la resolució DSO/477/2022, que marca les condicions d’accés als ajuts per a la rehabilitació d’edificis previst al PladeRecuperació, TransformacióiResilència finançats pels fons europeus NextGeneration (Reial Decret 853/2021). Dins els terminis establerts, l’Ajuntamentd’Ulldecona ha presentat la sol·licitud per poder optar-hi i obre així la porta a que els propietaris d’habitatges i edificis en mal estat puguin aconseguir part del finançament per a la rehabilitació i per l’eficiència energètica. 

El primer programa d’ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació té com a objecte finançar obres de rehabilitació en edificis i habitatges dins dels ERRP, sempre que s’obtingui una reducció d’almenys un 30% del consum d’energia primària no renovable. Així mateix, es podrà destinar una part de l’ajut a finançar actuacions d’urbanització, reurbanització o millora de l’entorn físic, així com a la prestació de serveis d’oficina de rehabilitació, tipus finestreta única, que faciliti la gestió i el desenvolupament de les actuacions programades.

La delimitació de l’ERRP, amb la memòria descriptiva de l’àrea urbana i la memòria de viabilitat de les propostes de rehabilitació és el primer pas per poder presentar-se posteriorment a les convocatòries de subvencions per tal de finançar la rehabilitació d’edificis. La zona delimitada comprèn tot el nucliantic de població, ampliat als carrers existents ja a les darreries del XIX. Es tracta d’un total de 1.679 habitatges, dels quals 1.301 van ser construïts abans del 1980 (77’5% del total), un dels requisits establerts per la normativa dels ajuts. Un 14% d’aquests es troben en estat deficient, dolent o ruïnós.

La intensitat màxima de la subvenció es condiciona a l’estalvi energètic final de l’actuació (des del 40% fins al 80%), ja que els fons Next Generation tenen per objectiu bàsic que els edificis d’habitatges redueixin el consum d’energia primària no renovable a un mínim de demanda segons zona climàtica. La quantia màxima de l’ajuda podrà assolir els 21.400 euros per habitatge.

El finançament dels fons europeus arriba amb caràcter extraordinari per a combatre els efectes de la pandèmia COVID 19 i hauran de disposar-se abans del juny de 2026, data límit de justificació a la UE.