Salut ampliarà el Verge de la Cinta i estudia uns terrenys entre Tortosa i Roquetes per construir el nou

Està previst que les obres de remodelació estiguen llestes al 2025, quan es licitarà el projecte del nou hospital

Imatge aèria dels terrenys on es construirà el nou hospital, entre Tortosa i Roquetes.
Imatge aèria dels terrenys on es construirà el nou hospital, entre Tortosa i Roquetes. | Google maps
S.A./S.B.
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 19:49h
El departament de Salut ampliarà l’hospital Verge de la Cinta, fent-hi una remodelació de menor envergadura de la que tenia previst fer si no s’hagués optat també, com finalment s’ha fet, per construir paral·lelament un nou centre hospitalari de referència per a les Terres de l’Ebre. Ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa conjunta amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha confirmat que l’Ajuntament cedirà els terrenys per ubicar el nou hospital, entre Tortosa, Jesús i Roquetes.

Salut destinarà 30 milions d’euros a la primera fase de les obres d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. La licitació del projecte i de l’obra començarà este estiu. Està previst que els treballs duren aproximadament dos anys, i que els nous espais entren en funcionament a mitjan 2025.

Les obres permetran reformar i ampliar les instal·lacions de l’Hospital per tal d’integrar-hi els serveis necessaris amb un mòdul de nova construcció de 5.500 metres quadrats assistencials (i 1.500 d’edificació tècnica).  En este mòdul, de quatre plantes i  d’obra nova, s’hi ubicarà un nou bloc quirúrgic amb cinc-sis quiròfans, consultes externes, part de l’hospital de dia i dues plantes d’aparcament, entre d’altres serveis. També es reformarà l’àrea quirúrgica de l’actual Hospital (aproximadament 1.800 metres quadrats).

L’ampliació comptarà també amb la construcció d’un nou nucli d’ascensors, que salvarà el desnivell existent, per tal de potenciar l’accés de vianants a l’hospital, i la creació d’un aparcament provisional fora del recinte mentre duren les obres, de 4 plantes amb 425 places. 
 

Autoritats en la roda de premsa d'este dimarts a la tarda a l'Ajuntament de Tortosa. Foto: S.Altadill



Esta remodelació ha de donar resposta a les necessitats actuals però finalment s’ha descartat fer-la més ambiciosa (sense construir un nou centre) perquè el cost era molt elevat per al temps de vida que podia tindre un equipament remodelat sobre un que té ja 46 anys. A més, segons ha reconegut Argimon, hagués quedat sense espai per créixer en un futur no massa llarg, de manera que l’actuació s’ajustarà a la demanda peremptòria durant el temps que coste fer el nou hospital.

L’alcaldessa Meritxell Roigé, per la seua banda, ha reiterat la seua voluntat de cedir els terrenys “un cop hi hagués un acord ferm que concretés el calendari i la inversió”, un aspecte que ha arribat ara, ha dit, per tant, ha explicat que l’Ajuntament cedirà els terrenys per a la construcció del nou centre, ubicats entre Tortosa, Jesús i Roquetes, que ara té en part en propietat, un cop haja adquirit la part falta a l’actual propietari, la Sareb. Uns tràmits que, ha apuntat, s’estan “ultimant”. També haurà de fer una modificació del pla parcial afectat, per tal que la totalitat de l’ús dels terrenys es destine a equipaments i no parcialment a ús residencial com contempla ara. “És una modificació puntual senzilla”, ha explicat. Meritxell ha defensat que este compromís de cessió el fa ara perquè “ja vaig dir que no acceptaria més enganys ni frustracions”, tot recordant que el govern socialista va anunciar fa setze anys la construcció d’un nou hospital que finalment no es va executar. “Sempre he dit que quan el compromís fos real i ferm estaríem cedint els terrenys”, ha dit.
La previsió de Salut és licitar el projecte del nou hospital l’any 2025.

El departament de Salut ha exposat que ara estudiarà la viabilitat dels terrenys per construir-lo.

D'altra banda, el conseller i l'alcaldessa, acompanyats del director territorial de Salut, Joan Nin, i de la secretària adjunta de direcció del Verge de la Cinta, Mònica Ripoll, han rebut representants de la Plataforma per un nou hospital, que han acudit a l'Ajuntament per demanar una reunió per conèixer les intencions del Govern i insistir en la seua reivindicació de disposar d'un nou hospital a l'Ebre.

Membres de la Plataforma per un nou hospital han demanat reunir-se amb el conseller. Foto: Sílvia Altadill