El Govern i l'Ajuntament anuncien a Tortosa la implantació de la multinacional de fusta més important del món

L'empresa austríaca Kronospan realitza la inversió estrangera més gran que mai hi ha hagut al territori

Aguaita.cat
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:17h
La roda de premsa que ha tingut lloc avui a l'Ajuntament de Tortosa
La roda de premsa que ha tingut lloc avui a l'Ajuntament de Tortosa | Cedida
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent ha visitat Tortosa este matí per anunciar la inversió de més de 200 milions d'euros a Tortosa per part de l'empresa austríaca Kronospan, una empresa dedicada al sector dels taulers de la fusta 100% sostenible. Torrent, juntament amb l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el director general a Espanya de la multinacional, Javier Macicior, han presentat el nou projecte que suposarà la creació de 185 nous llocs de feina directes i al voltant dels 1.500 indirectes al territori. La fàbrica comptarà amb una superfície de 90.000 metres quadrats i una parcel·la de 25,4 hectàrees. 

"És la major inversió estrangera registrada fins ara a les Terres de l’Ebre" explica Torrent, que ha agraït a l'empresa per voler iniciar una nova etapa industrial a Catalunya, i ha remarcat el beneficiós que serà la implantació del projecte pel que respecta a "llocs de treball, riquesa, prosperitat i desenvolupament al territori". El conseller també ha posat èmfasi que l'empresa sigui 100 per cent sostenible, ja que d'esta manera s'inscriu perfectament en el model ambiental socioeconòmic que volen impulsar pel país: "els objectius de l'empresa s'alineen amb el nostre objectiu de recuperar pes industrial però no el de qualsevol indústria, una sostenible".

Des del departament de treball han anunciat també la inversió de 5 milions d'euros per a gestions i per resoldre problemes administratius que hagin pogut sorgir durant procés; també per garantir que "futurs treballadors tinguin els capacitats i competències necessàries desenvolupar amb èxit la seua tasca" explica Torrent. En esta línia ha posat en valor els projectes com els de l'empresa que ofereixen "ocupació de qualitat amb llocs de treball estables, dinamitzant el teixit productiu local". Torrent ha conclòs per assegurar que "l'èxit del projecte serà l'èxit de Tortosa, l'èxit de les Terres de l'Ebre, l’èxit del país".

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé dona tot el suport a l'empresa, que compta amb un total de 41 planes arreu del món, per la seuapolítica de sostenibilitat, que explica "comparteix objectius amb l'Ajuntament, com a ciutat verda que som i s'emmarca en el nostre projecte de sostenibilitat". També ha posat en valor les oportunitats laborals i l'ocupació que el projecte generarà a la ciutat: "és important generar oportunitats i futur a casa nostra, complir amb els objectius, retenir el talent i importar-ne de fora a la nostra ciutat". D'altra banda, l'alcaldessa ha demanat al govern de la Generalitat l'ampliació del Catalunya Sud, a causa del creixement exponencial de l'activitat al polígon i per respondre a totes les necessitats que es generaran a partir d'ara.

El director general a Espanya de l'empresa inversora, Javier Macicior, per la seua banda, ha explicat el difícil procés que ha suposat voler-se implantar a Catalunya com a indústria i que "quan vam arribar a Tortosa se'ns van obrir de cop les portes" després de tres anys buscant un terreny de pantans. Ha donat valor a la ciutat de Tortosa per estar situat a un lloc estratègic turísticament, prop dels mercats de França i Aragó. El director general també ha explicat que els valors de Kronospan, l'empresa més gran de fusta al món, són els d'apostar "per l'economia circular, el residu 0, i la tecnologia més avançada en el sector, marcada per la unió econòmica mediambiental". 

L'empresa té més de 40 fàbriques arreu del món i dona feina a més de 14.500 persones. A Tortosa, a banda dels 185 llocs de feina directes que es generaran, s'han mencionat futures implantacions complementàries que podran generar molta més ocupació de manera indirecta. Segons, X, des de l'empresa realitzen moltes subcontractacions de manteniment externes, necessiten molt de servei de transport més de 200 camions diaris, 400 sempre en rotació, molts de tècnics. "Intentem que les fàbriques de mobles i les distribuïdores es posicionen prop, per controlar més la competència", explica Macicior.