Tortosa presenta un ambiciós projecte per unificar i fer visitables les muralles de la ciutat

La proposta s'ha presentat als fons europeus Next Generation i contempla un cinturó verd per vianants i bicis i una oferta turística de recreació històrica amb realitat virtual

Imatge aèria de les muralles de la ciutat.
Imatge aèria de les muralles de la ciutat. | Cedida
Aguaita.cat
20 de setembre del 2021
Actualitzat a les 16:44h
L'Ajuntament de Tortosa ha presentat als Fons Europeus 'Next Generation', convocats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, un ambiciós projecte per convertir les muralles de la ciutat en un potent actiu turístic. La proposta preveu intervenir i unificar totes les fortificacions, més de 5 quilòmetres, per crear un cinturó verd per a vianants i ciclistes, fer-les visitables i complementar-ho amb una oferta turística que reconstruirà la història de la ciutat a través de la realitat virtual, animacions, recreacions i jocs de misteri, entre d'altres. "El recorregut vol fer valer totes les nostres fortificacions, adequar espais verds i fer un producte turístic lligat a espais naturals i patrimonials i a la digitalització", ha explicat l'alcaldessa Meritxell Roigé.

El projecte té un pressupost de 3.694.341 euros i completaria les actuacions que l'Ajuntament de Tortosa ha previst per enguany i l'any que ve a la muralla del Rastre, el Fortí de Bonet i el Castell de Tenasses, amb una inversió d'1.438.000 euros. Es proposa intervenir també el Fortí d'Orleans, el Portal de Tarragona (90.783 euros) i unir tots els trams, resseguint el perímetre de la ciutat medieval amb un recorregut turístic, d'1,5 quilòmetres, que combinaria trams habilitats per sobre la muralla i d'altres de passeig a peu de muralla. "Tortosa, ciutat de muralles i llegendes" és una proposta per convertir tot este patrimoni de la ciutat en un important actiu turístic a la vegada que permetrà "enriquir l'entorn i el paisatge", "millorar la sostenibilitat i funcionalitat" del centre històric, i impulsar "la transició digital en infraestructures de turisme" del consistori.

L'Ajuntament ha presentat el projecte als plans de sostenibilitat turística en destí del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la primera convocatòria que permet als ens locals accedir als fons europeus Next Generation. El consistori ha presentat les actuacions previstes als pressupostos (1,438 MEUR) com inversió complementària municipal, tot i que no és un requisit. "La situació és d'incertesa respecte a este fons. No sabem ben bé com es gestionaran, s'ha hagut de buscar la informació amb comptagotes i tenim molts dubtes de com es valoraran i decidiran les accions a subvencionar", ha reconegut Roigé. A Tarragona i l'Ebre es presentaran 17 projectes. La previsió és que es resoldrà el pròxim mes d'octubre.

La proposta

Les actuacions volen incorporar les fortificacions, que daten des del segle I, a l'oferta turística de Tortosa per convertir-les en "recursos turístics i experiències úniques" amb activitats a l'aire lliure a tot l'entorn i poder atreure mercats internacionals que busquen este tipus de turisme. Es divideixen en 4 eixos, des de la restauració ambiental i la creació d'un cinturó verd; un trajecte turístic resseguint la ciutat medieval; la reconstrucció virtual de la ciutat de les diferents èpoques històriques, amb experiències de realitat virtual, recreacions de combats (com el de la guerra de Successió) i codis QR amb animacions, audiovisuals o jocs de misteri.

El turisme de Tortosa se centra en el públic familiar i de proximitat i es vol potenciar la "gamificació" amb propostes per als telèfons mòbils per oferir "un nou atractiu", amb jocs sobre les llegendes, per a diferents públics. Tota esta innovació i transició digital s'ha treballat conjuntament amb la Taula de Turisme i la recent associació turística, per implicar el sector privat, que també poden optar a les subvencions.

Els eixos

El primer eix del projecte preveu crear i integrar una via ciclista (261.494 euros), àrees de descans i aparcaments (54.291 euros), i un camí de Ronda (1.279.987 euros), i incentivar l'adquisició de bicicletes elèctriques als equipaments hotelers (30.000 euros). En l'àmbit digital destaquen la reconstrucció 3D (157.300 euros), jocs per a telèfon mòbil (30.250 euros) i una sala de realitat virtual immersiva (121.000 euros), entre d'altres. També es preveu intervenir als espais emmurallats del Fortí de Bonet, Fortí d'Orleans, Portal de Tarragona i Avançades de Sant Joan, amb actuacions d'interpretació vinculades (1.352.450 euros).