L'alcalde d'Alcanar lamenta que la sentència del 17-A no esclarisca la relació de l'imam amb el CNI

Joan Roig creu que els acusats haurien d'haver estat sentenciats per assassinat i demana atenció per a les víctimes

Imatge de la segona explosió d'Alcanar del 17 d'Agost de 2017
Imatge de la segona explosió d'Alcanar del 17 d'Agost de 2017 | Arxiu
Aguaita.cat
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:19h
Una sentència que hauria de permetre "reparar el dolor" després de tancar la porta judicial als atemptats de l'agost de 2017, però que, en canvi, no ha servit per esclarir alguns dels fets que l'envolten, com la relació de l'imam de Ripoll amb els serveis secrets espanyols, el CNI. L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, considera que l'Audiència Nacional no ha tancat interrogants bàsics sobre els atacs preparats durant mesos des d'un xalet d'Alcanar Platja sense que ningú sospités res. L'alcalde ha lamentat també que els tres condemnats per aquests fets no ho hagin estat finalment per casos d'assassinat i que això limitarà el compliment de la pena de presó a un màxim de 20 anys. Demana, ara, que no s'oblidi l'atenció a les víctimes.
Roig ha recordat que la demanda de les víctimes durant el judici perquè s'obrissin diligències per determinar les relacions mantenia l'imam de Ripoll amb el CNI no va acabar trobant resposta positiva per part del jutge de l'Audiència Nacional. "Le sentències han de poder posar llum sobre la foscor i aquí algunes escletxes han quedat obertes", ha apuntat. "Per respecte a la ciutadania s'hauria de posar fil a l'agulla i saber què va passar realment", ha afegit.

Les penes imposades als principals acusats pel cas tampoc compleixen les expectatives d'allò que demanava l'Ajuntament canareu, en la línia de les associacions de víctimes. L'alcalde, en aquest sentit, ha lamentat que malgrat les condemnes de fins a 53 anys per pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius amb caràcter terrorista, estralls i 29 delictes de lesions, els acusats "no en compliran més de 20", perquè no se'ls va imputar assassinat.

"El nexe d'unió entre causa i efecte, l'objectiu era clar: assassinar el major nombre de persones possibles. Pensem, com les associacions de víctimes, que aquestes persones havien de ser sentenciades per assassinat", ha assegurat. Roig, d'altra banda, ha reconegut que la prohibició als condemnats d'acostar-se durant anys al municipi d'Alcanar, un cop complida la condemna de presó, reconeix el patiment dels veïns de la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja que van viure les explosions al xalet on preparaven els explosius.

L'alcalde, en esta línia, ha recordat que més enllà de les víctimes mortals dels atemptats i els seus familiars, no s'ha d'oblidar les persones que van sobreviure i que continuen patint les seqüeles d'aquells fets. "Hi ha molta feina fer amb el suport psicològic i fer el seguiment de les persones que van estar presents aquells dies en aquells fets tant dramàtics i se'ls haurà d'ajudar", ha abundat. Roig també ha lamentat que alguns dels afectats per l'explosió del xalet no se'ls reconegués com a víctimes i que, per tant, no hagin pogut accedir a els corresponents indemnitzacions.