La Figot Race de Riba-roja relega les dones en els pòdiums de guanyadors

La cursa de BTT només premia la primera dona de les diferents categories, mentre que premia els 3 primers homes dels podis

Rosa Muixi i Bàrbara López, guanyadores del circuit llarg i curt de la Figot Race. | Cedida
S. Cabanes
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:50h

Rosa Muixi i Bàrbara López, guanyadores del circuit llarg i curt de la Figot Race. Foto: Cedida

La Figot Race de Riba-roja d’Ebre, primera prova del circuit de la Xallenger BTT de les Terres de l’Ebre, va acabar amb un regust del tot amarg per a les dones participants de la cursa celebrada este diumenge, que van veure com, alhora de rebre els premis, eren discriminades respecte els participants de categoria masculina.

I és que en el moment de cridar els guanyadors al podi es va premiar els 3 primers classificats masculins (en les categories de circuit llarg i circuit curt), però en el cas de les dones, només es va reconèixer el mèrit a la primera de cadascun dels dos circuits. Ni la segona, ni la tercera van rebre cap trofeu.

Segons han explicat testimonis a l’aguaita.cat, les protestes de part d’algunes de les participants es van fer sentit d’immediat. En aquell moment, l’organització va intentar rectificar i, després d’haver entregat els trofeus a les primeres classificades, va cridar a les segones i terceres “per fer la foto”. Una acció que encara va indignar encara més algunes de les presents.

I les reaccions no van tardar en arribar. Les Biciades, grup de dones ciclistes que partipen en les quedades al territori de Woman in Bike, van emetre este diumenge un comunicat lamentant la decisió: “Des de Biciades volem mostrar el nostre desacord i denunciar la decisió que ha pres l'organització de la Figot Race a l'hora de donar els premis als podis femenins.  Esperem que en les properes curses no es torni a repetir”.

Orbikes, que inclou un equip format íntegrament per dones, també s’ha sumat a les peticions d’igualtat: “No podem entendre que a dia d’avui encara haguem d’estar lluitant per la igualtat entre homes i dones. Solament demanem el mateix reconeixement i el mateix respecte tant per a uns com per als altres. Nosaltres, les dones, entrenem igual que tots vosaltres, ens esforçem tant o més, ens sacrifiquem pel que ens agrada i ens motivem dia a dia per poder aconseguir tot el que ens proposem. És per això que no estem disposades a seguir soportant aquest tipus d’actuacions per part de les organitzacions. No hi ha excusa que valgui i no ho seguirem permetent”.

La Xallenger BTT que acull en el seu cirucuit la Figot Race ha demanat ja disculpes públiques pels fets, responent el comunicat de les Biciades a Instagram: “Des de la Xallenger i per la part que ens correspon, demanar-vos disculpes i que rebeu, també les ja comentades de la prova. No només això, sinó que vetllarem perquè no torni a succeir”.

El reglament de la Xallenger BTT de les Terres de l’Ebre especifica que “s’establirà una classificació per cada cursa i cadascuna determinarà si entrega o no trofeus per categories”, de manera que la decisió de no reconèixer l’esforç de les dones que van acabar en 2n i 3r lloc va recaure en l’organització de la Figot Race.

No obstant, la indignació s’ha fet extensiva per part de molts usuaris a les xarxes, que han fet sentir el seu disgust pels fets.

Un poble bolcat en la cursa

L’entrega de premis va acabar tenyint de polèmica una jornada que havia transcorregut en un ambient festiu i en què va destacar l’esforç de 115 voluntaris del poble que van donar suport a l’organització per fer que tot sortís bé.

L’Associació de Dones de Riba-roja es va encarregar de preparar la tradicional clotxa en una jornada esportiva en què es va fer sentir l’hospitalitat riba-rojana.

La Figot Race ha estat enguany la primera prova de la Xallenger Terres de l’Ebre 2019, que després de visitar Riba-roja d’Ebre continuarà d’aquí dues setmanes a per la Torre de l’Espanyol (14/4), Tivissa (16/6), Benissanet (6/7), el Perelló (8/9) i la Ràpita (29/9).