Es dupliquen les denúncies per robatoris de garrofes a l’Ebre

Els Mossos d’Esquadra treballen amb pagesos, sindicats i administracions per fer "aflorar" la quantitat real de furts

Un control dels Mossos d'Esquadra registra els vehicles a la porta d'un molí de Campredó, a Tortosa.
Un control dels Mossos d'Esquadra registra els vehicles a la porta d'un molí de Campredó, a Tortosa. | ACN
Redacció
09 d'octubre del 2018
Actualitzat el 10 d'octubre a les 7:26h
Les denúncies per robatoris de garrofes a les Terres de l'Ebre gairebé s'han duplicat. En esta campanya, que enfila la recta final, els Mossos d'Esquadra han registrat 24 denúncies pel furt d'uns 20.000 quilos de garrofes. Això significa una desena de denúncies i 6.000 quilos més que l'any passat, de moment.

Un dels motius d’estos robatoris són els preus alts que s'estan pagant en relació a campanyes anteriors. Actualment, el preu de mercat se situa a 45 cèntims d’euro per quilo de garrofa, el doble que es pagava habitualment.

Una altra mesura que ha ajudat a traure a la llum els robatoris reals és la campanya en xarxa que duen a terme els Mossos, juntament amb pagesos, sindicats, administracions i cooperatives perquè comuniquen qualsevol informació sospitosa i sobretot perquè denuncien tots els robatoris, per evitar així que estes accions queden impunes.
 
Els Mossos han establlit reunions periòdiques amb els agricultors i canals de comunicació per alertar de comportaments i persones sospitoses que puguen estar robant garrofes. Ho fan en col·laboració amb els Agents Rurals i els cossos de policies locals i vigilants municipals. "Creiem que una part important que fa aflorar els furts, a part del preu, és la conscienciació del món rural que cal denunciar estos fets", ha apuntat el sotsinspector de la Regió Policial dels Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre, Damià Larriba. 
 
Com ha reconegut el sotsinspector, "el problema" és que la majoria de robatoris acaben sent delictes lleus de furt que suposen una pena "petita" judicialment, sempre que es puga demostrar la propietat del producte interceptat.

Larriba ha insistit que cal mantenir esta actitud i denunciar qualsevol furt, per petit que siga, i malgrat que es faça complicat delimitar la traçabilitat d'este cultiu o detectar recepcions i comercialitzacions irregulars, aspectes pels que ja es treballa amb els departaments d'Agricultura i Treball. En este sentit, els agents també fan controls durant les entrades de producte als molins i cooperatives per interceptar tota aquella garrofa de la qual no se'n puga acreditar la procedència.