Paüls, epicentre de l'incendi: «Ens hem d'adaptar a la nova i dura realitat»

Els ramaders respiren alleugerits un cop estabilitzat el foc, mentre el municipi que ja està desconfinat pateix cancel·lacions massives als allotjaments rurals

  • El bosc totalment calcinat al terme municipal de Paüls -
Publicat el 09 de juliol de 2025 a les 19:31
Actualitzat el 09 de juliol de 2025 a les 22:26

Han passat més de quaranta-vuit hores des que l'incendi a l'Ebre es va declarar. A Paüls, que es troba el barranc de l'Infern on tot va començar, han rebut l'alerta per desconfinament a les set de la tarda d'este dimecres. Ara, la por ja no és per si el foc empitjora -que no hauria de passar-, sinó per veure com quedarà el terme municipal un cop ja estiga del tot apagat.

Ja se sap que part de Paüls ha quedat calcinat. L'alcalde del municipi, Enric Adell, ha assegurat que la imatge del paisatge cremat no deixà indiferent ningú: "Impacta moltíssim veure el teu poble arrasat, però el que hem de fer ara és adaptar-nos a esta nova realitat, que serà dura", ha remarcat a l'ACN.

Tot i que és probable que tarden uns dies a extingir tot l'incendi, de moment els ebrencs respiren alleugerits després que els Bombers l'haguen estabilitzat este dimecres al migdia. Al final de la tarda, Protecció Civil ha acabat de desconfinar tots els municipis amb Paüls i Bombers preveu tenir controlat l'incendi demà dijous al matí.

"Això ens ha de servir per a reflexionar d'una vegada"

L'escenari que ara viuen els habitants dels municipis més afectats (Paüls, Xerta, Aldover, Tivenys i Alfara) és gris. El foc està estabilitzat, però la imatge de les finques agrícoles i les zones de bosc calcinades d'esta zona del Baix Ebre és impactant. Segons Adell, "tindrà un efecte emocional, ens en recordarem molt de temps, ha estat dur i hem patit moltíssim". "L'únic positiu de l'incendi és que no hi ha hagut cap víctima mortal, tota la resta és negatiu", ha afegit.

En este sentit, l'alcalde de Paüls ha refermat la necessitat de "canviar coses" en termes de gestió forestal. L'Ebre ha estat al punt de mira informatiu de tota Catalunya els darrers dies, però els ebrencs reclamen que això hauria de passar també quan no hi ha catàstrofe. "Això ens ha de servir per a reflexionar d'una vegada, no per a parlar-ho ara, no per començar una comissió, hem d'acabar materialitzant actuacions", ha recalcat Adell.

Els ramaders respiren alleugerits

Els ramaders de la zona també han patit estos dies quan la Vall de Vinyes cremava intensament. Rubèn Lahosa, propietari de la granja Lahosa Mestre, reconeix que han passat molta angoixa i que han sentit molta impotència. Este dimecres, assegura que ja respira amb un cert alleujament. "No saps si has d'anar a ajudar, quin camí has d'agafar, només patir, patir, patir, patir, per les inversions que has fet, pels animalets, perquè ha sigut un incendi molt, molt gran, d'unes dimensions que això no s'ho esperava ningú", ha lamentat Lahosa.

El granger també ha reclamat que cal intensificar la neteja dels boscos i de l'entorn. Assegura que "el terme està mot brut" des de fa temps. "Hem vist que ara la realitat és una altra, que s'han de netejar boscos i fer coses per a mantenir la naturalesa i que la gent que pugui viure als pobles", ha reivindicat.

Cancel·lacions massives a les cases rurals

D'altra banda, els allotjaments rurals del municipi de Paüls estan rebent moltes cancel·lacions. Joana Celma, que té dues cases turístiques al municipi, explica que este dimecres ja té "el mes d'agost pràcticament anul·lat". Celma lamenta que es caiga en "sensacionalismes" i també demana als visitants que siguen solidaris amb els establiments de la zona afectada. "Ara ha de passar això, ha de passar el xoc i després la gent ja farà la seva valoració i farà el seu balanç de com ho ha de gestionar", ha afegit.