La festa del Vi de Gandesa ha tancat la seua 38a edició amb èxit de participació i una nova proposta d’espai que ha seduït visitants i cellers. Enguany, la mostra ha estrenat un nou format disposant els 21 cellers i cooperatives participants en casetes de fusta al llarg de la Rambla de la Democràcia, substituint la tradicional carpa i creant un ambient obert, dinàmic i acollidor. Esta transformació ha permès enguany reforçar la combinació entre vi, gastronomia i música, eixos centrals de la Festa del Vi, que enguany ha viscut una de les edicions més concorregudes, segons l'organització. Durant els tres dies de celebració, la festa ha rebut més de 7.000 visitants i s’han venut 16.500 degustacions.
El sector respira enguany alleujat després d'una campanya que ha permès recuperar les vinyes i millorar la qualitat del raïm. El bon temps i la gran qualitat de la collita d'enguany han animat els productors a sortir el carrer i cantar les excel·lències dels seus vins. "Per sort, una de les novetats d'enguany és que no ha calgut posar la carpa que cobria la mostra: això dona més llum, més amplitud, hi ha més caliu, hi ha més qualitat", ha certificat el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius.
Durant el cap de setmana, els visitants han pogut gaudir del producte del territori però també oferir, al costat de les activitats professionals -la celebració de la Nit de les Garnatxes, reunint més de 300 persones en un sopar divendres, tastos o presentacions-, una agenda d'actes lúdics diversa -des de concerts a propostes gastronòmiques, amb un dinar popular a base de la tradicional clotxa, diumenge-. La trobada manté el nivell de participació de les edicions més recents, si bé Rius reconeix que el nombre de cellers participants va arribar a la trentena fa quatre o cinc anys. "Això també ve donat a que també es fan diferents actes del món del vi, hi ha fires de tot arreu, també la DO organitzem la primavera de la DO de Terra Alta i això fa que segurament la quantitat de cellers haja baixat una mica els últims anys, però estem treballant per tal de promocionar la festa del vi i que la majoria de cellers que són embotelladors puguen vindre a la festa del vi de Gandesa, que és una festa reconeguda i que fa molts anys que funciona", ha reconegut.
Portar més lluny la promoció
Organitzada per l'Ajuntament de Gandesa, la societat Unió Gandesana, la Cooperativa, la DO Terra Alta i una comissió específica, la festa aborda amb el seu creixement el repte de la professionalització per arribar encara més lluny. Tot i els esforços esmerçats dels últims anys, la Terra Alta continua la seua particular lluita per difondre a la resta de Catalunya i arreu del món les virtuts no només dels seus vins, que exemplifiquen l'èxit de la garnatxa blanca, la varietat autòctona per excel·lència. "És una tasca feixuga, en el sentit que fa molt temps que estem treballant. Actualment, a Catalunya només quatre de cada deu ampolles de vi que es consumeixen al mercat català són de vins catalans. Tenim un problema greu perquè no passa a cap altra regió vitivinícola del món amb reconeixements", lamenta Rius, conscient que encara queda molta feina per fer en este àmbit. Considera que cal seguir apostant per l'exportació dels vis de la DO i, al mateix temps, "aprofitar la gran massa de turistes que tenim aquí a Barcelona, a Catalunya, perquè puguien tastar i puguen ser els ambaixadors dels vins de la nostra dominació d'origen".
També el president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, creu que cal anar encara més enllà. "Per exemple, el Priorat s'ha fet un gran treball, nosaltres l'hem de fer una mica més, encara que no tinguéssem els antecedents que tenen ells, però hem d'aconseguir-ho situar altra vegada a la Terra Alta", apunta, recordant la popularitat dels cellers barcelonins que anys enrere publicitaven a les seues pissarres els vins de Falset i Gandesa conjuntament.
Verema de gran qualitat
Per a Bové, la festa del Vi ha de contribuir també a propulsar el nom de la comarca, la seua cultura i els seus paisatges, més enllà de la mateixa producció vitivinícola i de l'estereotip d'un paisatge agrari ple d'aerogeneradors allunyat de les grans capitals. "Crec que la festa no és només vi: ven vi, territori, gent, comarcal i això és importantíssim", apunta. Amb tot, lamenta que, encara, "la gent no s'acaba de creure que un país que està allà més o menys perdut, prop de la Franja, limitant amb l'Aragó i tot això, puguem fer estos vins excepcionals". "Per tant, hem de tirar per esta línia i que la gent mos conegue", ha insistit.
Enguany, a més, els productors de raïm i vi de la Terra Alta celebren la recuperació de les vinyes després de diverses campanyes consecutives amb els ceps severament castigats per la sequera. La DO ha arribat als 33 milions de quilos de raïm, lluny encara dels 38 habituals, però d'una gran qualitat. "No hi ha hagut ni cendrosa, ni mildiu, ni cuc del raïm", ha destacat, tot subratllant la coincidència d'unes climàtiques "òptimes". "Eren les previsions que teníem a l'inici, de tenir un 15% menys de producció de la mitjana dels últims anys, però sí que és veritat que el que hem recuperat són les vinyes", ha valorat Rius, tot avançant que si les pluges acompanyen de nou, l'any que ve es podria recuperar la quantitat mitjana esmentada. Bové ha certificat també la gran qualitat obtinguda esta temporada pels productors de la Cooperativa de Gandesa, que ha arribat als 2 milions de quilos de raïm, una xifra similar a l'any passat. D'estos, 1.200.000 corresponen a varietats blanques i, la resta, negre.
La Nit de les Garnatxes Blanques
La Nit de les Garnatxes Blanques, celebrada divendres al vespre, va omplir l’edifici modernista de la Cooperativa de Gandesa amb un ambient vibrant i va permetre gaudir d’una experiència gastronòmica i vinícola d’alt nivell. Igualment, la nova proposta “Un Celler, un Vi”, celebrada prèviament al cap de setmana de la Festa, va consolidar-se com una activitat amb gran resposta de públic i cellers, oferint una oportunitat per descobrir la singularitat i qualitat dels vins de la comarca en un format proper i participatiu.
Diumenge, coincidint amb la jornada més popular i arrelada a la tradició, la menjada de Clotxa va reunir centenars de persones al pati de les Escoles Velles. En total, es van servir més de 700 clotxes, una xifra que demostra la forta implicació del públic local i visitant, i la vitalitat d’una de les tradicions més estimades de la Festa del Vi de Gandesa.
