L’aigua ja ha començat a inundar la plana deltaica. És el tret de sortida d’una nova campanya arrossera que enguany engega amb normalitat i amb una previsió de menor sembra en sec.
Les Comunitats de Regants de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre han començat esta setmana la soltada de l'aigua, que s'allargarà fins al 10 de maig. Els regants compten amb les dotacions habituals de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), 19 i 27 metres cúbics per segon, respectivament.
La Comunitat de Regants de l'Esquerra ha iniciat la soltada este dimarts, quan es va obrir el canal principal per fer arribar l'aigua des de Campredó al Delta. Este dimecres ja s'ha pogut donar pas i distribuir l'aigua pels conreus.
A l'hemidelta dret, la solta també ha començat esta setmana, però es fa per zones. Dilluns es va començar per zona Illa de Riu, dijous es farà a la zona Sant Jaume, divendres a la zona Delta i Buda, dilluns a Poble Nou i la Ràpita, i acabarà el 10 de maig a la zona Prats.
"Creiem que serà una campanya normal", ha apuntat Javier Casanova, president dels Regants de l'Esquerra.
Menys sembra en sec
Els regants de l'hemidelta esquerre preveuen que la sembra en sec es reduirà enguany. Es tracta d'una mesura que es va començar a estendre per evitar que la plaga del caragol maçana es menge els brots de l'arròs. Esta espècie invasora s'aviva amb la inundació dels camps i s'alimenta de la planta, però si es retarda l'entrada d'aigua quan la planta té una mida suficient, s'evita que el caragol la face malbé. Amb la greu sequera i els efectes encara d'una campanya de restriccions de reg el 2023, l'any passat la sembra en sec no va tenir bons resultats.
Esta experiència i disposar d'altres "instruments" que els arrossaires han après i aplicat per frenar la plaga del caragol maçana, fa preveure que esta tècnica de cultiu vage a la baixa, almenys a l'hemidelta esquerre. "El pagès vol una producció que siga òptima al final de campanya, perquè siguen rendibles les seues explotacions.
Per tant, avui en dia, la inundació és més fiable", ha defensat el president del Regants de l'Esquerra. Casanova també ha afegit que hi haurà agricultors que optaran per fer un "regó" per fer saó, una tècnica que consisteix a inundar una mica el conreu, deixar-lo assecar i després plantar. L'altre problema que afecta la rendibilitat per als arrossaires és la salinitat dels sòls.
Enguany es va allargar fins al 15 de gener el "colmateig", el reg suplementari amb aigua dolça als camps després de la sega. Això redueix la capa freàtica i la salinitat dels camps.
En este sentit, Casanova reivindica que "cal continuar avançant" perquè la salinització s'agreujarà amb el canvi climàtic i la subsidència i regressió del delta de l'Ebre. Per això reclama l'ajut de les administracions per desplegar noves mesures, com el sanejament dels arrossars, després que una prova pilot haja donat "resultats boníssims" en la salinitat de l'aigua i el sòl. Es tracta d'un sistema de drenatge subterrani que separa la capa freàtica salina de la terra, uns 70 o 80 centímetres, que és l'espai on la planta treballa per créixer. Sense salinitat en este espai, millora la seua productivitat.