Les hipoteques del riu

Redacció
26 de setembre del 2013

Incoherència dels cabals ecològics
La màxima preocupació continua sent la negativa a una proposta de cabals coherents per al manteniment dels ecosistemes aquàtics de tot el riu, en especial del Delta, amb una proposta de cabals ambientals per part de la CHE que no té cap mena de rigor tècnic. Prova d'això és que la CHE ha defugit debatre esta proposta en qualsevol taula tècnica d'experts independents. El cabal proposat per la Confederació és el sobrant una vegada s'hi apliquen els balanços per a les 1.410.000 ha de regadius que planteja el pla.
La Plataforma demana que se revise esta proposta de cabals seguint criteris tècnics contrastats per experts i que entre les diferents propostes també se debatigue la proposta de la CSTE a la qual han fet cas omís des del 8 març del 2007.
Este any 2013, amb uns cabals excepcionals, corroboren la influència directa dels cabals del riu amb la producció pesquera i de cultius marins. Tot el sector -com és el pesquer i marisquer- no pot ser ignorat en els plantejaments de cabals de la CHE on únicament se tenen en compte els interessos de les Comunitats de regants i hidroelèctriques.

La demanda agrària hipoteca el futur de l'Ebre
El veritable objectiu real d'este Pla és el màxim control dels recursos hídrics, amb una demanda agrària de 10.800 Hm3/any dels 13.900 Hm3/any intervé dels recursos naturals de l'Ebre. Esta demanda agrària se sustenta en el desenvolupament de 445.000 ha de nous regadius, sumats a les 965.000 ha actualment existents que irremeiablement continuaran degradant els ecosistemes aquàtics tant per l'escassetat de cabals circulants com per la contaminació difusa associada.
Tanmateix des de la PDE tenim el convenciment que la posada en marxa d'esta bestialitat d'hectàrees de regadiu no té cap viabilitat econòmica ni tan sols per als pagesos. La prova és que en la major part de grans regadius que s'estan proposant i/o tirant endavant com Segarra-Garrigues, Xerta-Sénia, Canal de Navarra, Bàrdenas i Monegros no hi ha pagesos disposats a tirar-los endavant . La injustificada demanda agrària amaga un apoderament de les concessions d'aigua en mans de les grans Comunitats de regants de la conca, els veritables "amos del riu".

Un PHN amb nous transvasaments de l'Ebre
La Plataforma en Defensa de l'Ebre vol alertar el president CHE de que amb este pla està sent l'impulsor i avalador del transvasament de l'Ebre que se plantejarà en el proper Pla Hidrològic Nacional (2014 segons Cañete).
L'apoderament per part de les comunitats de regants de les màximes concessions d'aigua del riu fins la seua extenuació no tenen com objectiu ficar endavant estos regadius totalment desmesurats sinó tindre un recurs natural com a propi per poder mercadejar amb ell i oferir-lo a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia com ja van fer en el PHN2000 els regants de les dos comunitats del Delta de l'Ebre. En este mercadeig no s'escapa tampoc Catalunya -que mercadejarà amb les concessions del Segarra-Garrigues cap a l'entorn metropolità.

Estat ambiental del Delta de l'Ebre
També ens veiem obligats a denunciar la degradació ambiental del Delta de l'Ebre, actualment amenaçada per una nova espècie invasora com és el caragol poma que se podria haver evitat amb una llei sobre espècies exòtiques que impedís la seua comercialització incontrolada.
Actualment la invasió del caragol poma és un dels principals problemes del Delta, la seua expansió incontrolada pot suposar el final dels conreus d'arròs. Per això demanem que s'executen els plans de xoc contra esta espècie i que la Confederació i el ministeri no es facin els ornis davant esta problemàtica.

Foto: Vicenç González