Ets un smombie?

La paraula smombie va ser escollida pels joves alemanys com la paraula preferida del 2015, va néixer de la unió de les paraules smartphone i zombie i defineix als vianants que caminen amb la vista enganxada al seu mòbil

Cartell alertant als smombies.
Cartell alertant als smombies. | Flickr
Artur Tallada
03 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:13h
La imatge d’algú caminant pel carrer i a la vegada estar mirant fixament la pantalla del seu telèfon mòbil s’ha convertit en quelcom habitual arreu on anem, i la llengua ja ha inventat la paraula per a descriure este fenomen. Bé, més que inventar-la, de moment el que hem fet ha estat importar-la del món anglosaxó.
 
La paraula smombie va ser escollida pels joves alemanys com la paraula preferida del 2015, va néixer de la unió de les paraules smartphone i zombie i defineix als vianants que caminen amb la vista enganxada al seu mòbil.  O siga, traduït a grans trets, s’empraria per a tots aquells que caminen pel carrer com si fossen un zombi enganxats al seu telèfon mòbil, desconnectant així del món físic.
 
Este fet genera situacions perilloses. Caminar i a la vegada estar xatejant amb els amics, revisant les nostres xarxes socials o revisant la galeria fotogràfica podem patir accidents que ens afecten a nosaltres mateixos i/o a altres persones. Com a exemple d’accidents personals és fàcil pensar que es pot topar amb un pal de la llum, posar el peu dins d’un bassal o xafar alguna cosa desagradable, ... I si entrem en els accidents que impliquen a altres persones, podem topar amb algú que camine cap a nosaltres per no estar atents al llenguatge corporal que ens indica cap a on s’apartarà en el moment de creuar-nos. I fins i tot podem ocasionar un accident de trànsit en el moment de creuar un pas de vianants, pensant que sempre tenim prioritat i no fer una lectura del trànsit que ens permeta decidir el moment òptim per iniciar el creuament de la via (sí, els gestos de les persones i el trànsit és llegeixen).

Fixeu-vos, a Sant Cugat, fa poques setmanes s’ha instal·lat un semàfor especial per als smombies. I també, es veu que a Estocolm, Ambers i algunes ciutats xineses hi ha carrils especials per a smombies. Per no parlar de l’estat de Utah, que ha començat a posar multes per esta pràctica. Trobeu que arribarem a veure alguna mesura d'este estil a les nostres terres? A Estocolm han inventat una senyal de trànsit específica per a smombies!!
 
Bé, no sé si n’hi ha per tant o no, però és cert que es tracta d’una pràctica cada cop més habitual a la nostra societat. Evidentment, més practicada entre la joventud, però també present en totes les franges d’edat. Podem dir que tothom tenim un cert grau de smombie!! És per a pensar-hi. En el meu cas, trobo que és un exemple excel·lent de que cal educar en l’ús dels dispositius digitals, donant pautes i orientacions, però sobretot fent servir el sentit comú. Molt fàcil de dir i no tan fàcil de fer.
 
Us aconsello veure un petit video (Moby&The Void Pacific Choir – Are You Lost In The World Like Me) on es mostra com seria un món on tothom visqués alié al seu entorn i només pendent de la pantalla del seu mòbil, vist amb els ulls d’un xiquet.
 
Tot i que semble paradoxal, hi ha apps que ens ajuden a escriure missatges de text mentre caminem, a mantenir una bona postura corporal quan mirem el movil (compte amb els problemes de coll!!), o a mantenir-nos a “dieta digital”. Si esteu interessats feu una volta per estes apps:

-     SafetyView 4 Smartphone zombie (Android)
-     HeadUp – Protect your neck! (Android)
-     AppDetox – Digital Detox (Android)
 
Més articles d’Artur Tallada a Tres és companyia.