Manifestació «sense precedents» per la defensa dels bous este diumenge

La marxa se celebrarà a Amposta a partir de les 11 del matí | L’Agrupació de penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre reclama solucions “urgents” a tot un seguit de mesures entre elles la legalització de les temptes amb públic

Sofia Cabanes
15 d'abril del 2015
Actualitzat el 16 d'abril a les 16:21h
Durant les últimes setmanes defensors dels bous de tots les procedències han mostrat el seu suport a la manifestació difonents fotes a les xarxes amb el cartell.
Durant les últimes setmanes defensors dels bous de tots les procedències han mostrat el seu suport a la manifestació difonents fotes a les xarxes amb el cartell. | Agrupació de Penyes i Comissions Taurines

Els defensors de les tradicions taurines a les Terres de l’Ebre esperen donar una demostració de força este diumenge en la manifestació que se celebrarà a Amposta.
 
L’Agrupació de penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, entitat convocant, reclama solucions “urgents” a tot un seguit de mesures que van des de la legalització de les temptes amb públic -rebutjada pel Parlament el 4 de març passat - , solucions a la problemàtica actual dels bous a la mar, reducció de les taxes a pagar en concepte de veterinaris, declaració de la festa dels bous com a Element Festiu i Patrimonial d'Interés Nacional i les modalitats tradicionals de bou capllaçat i embolat.
 
“Les ultimes setmanes ens hem estat reunint amb penyes i comissions taurines dels nostres pobles. Al principi érem nosaltres qui demanàvem convocar una reunió, però sobretot durant les últimes setmanes hem constatat com dels pobles ens han vingut a buscar per parlar sobre la situació actual de la festa”, explica el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Joaquim Martí.  Això i la mobilització dels aficionats de la festa a través de les xarxes socials on s’ha fet una àmplia difusió del cartell, fan preveure als organitzacions una mobilització massiva.  “Creiem que serà una manifestació sense precedents al nostre territori en defensa dels bous”, pronostica Martí.

La marxa s’iniciarà a les 11 del matí  des del Pavelló Firal i discorrerà per l’Avinguda de la Ràpita i Carrer Major, fins a la Plaça de l’Ajuntament on el president de l’Agrupació, Ximo Martí, i el secretari, Santi Albiol, faran la lectura del manifest.

La pancarta que encapçalarà la marxa durà per lema ‘Llibertat i respecte a la festa, a la cultura i a la tradició. Sí als bous’ i serà portada per membres de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre i presidents de penyes del territori.
“Esperem respecte a la festa per part dels animalistes. Pel que fa als partits, esperem solucions immediates en totes les mesures que reclamem”, ha recalcat Martí.

Ambient festiu
A més Penyes i Comissions Taurines de tot el territori, també han confirmat l’assistència ramaders ebrencs, que acudiran a la mobilització amb els seus mansos, també xarangues, batukes i  l’associació d’amics dels cavalls de les Terres de l’Ebre, que hi acudirà amb cavalls. Tot plegat fa preveure un ambient festiu.  “Esperem que sigue un acte festiu i que vingue la major part de gent possible i que puguem defensar la nostra festa lliurement”, destaca Martí, que al mateix ha demanat a tots els aficionats “que  sobretot no hi hague cap tipus de disputa amb els animalistes, si es decidissin a venir a la manifestació.  Hem de donar una lliçó de civisme”, destaca. També acudiran representants de l’Associació de Defensa dels Bous de València i també representants dels ramaders d’Aragó.
 
En acabar la manifestació hi haurà rondalles a càrrec de Guardet lo cantador i l’actuació de l’ampostí Carlos Valldeperez que cantarà una cançó en defensa de la festa que ha composat ell mateix.