La instal·lació d’una planta d’aglomerat asfàltic crea alarma veïnal a Ulldecona

per S. Berbís , Ulldecona, 22 de gener de 2015 a les 19:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Instal·lacions on s'ubica la planta d'aglomerat asfàltic, ara en proves. Foto: (Via No Alquitrà Ulldecona)


Fortes olors, manca d’informació prèvia sobre l’activitat, proximitat al nucli urbà i xarxes socials. És la combinació que ha fet esclatar l’alarma veïnal a Ulldecona després que estiga fent proves l’empresa Durantia Infraestructuras, que ha demanat la llicència per posar en marxa dins les instal·lacions de Canteras Ebro una planta de producció d’aglomerat asfàltic. Mentre l’equip de govern de CiU, PP i UGI-FIC a Ulldecona demana “calma i tranquil·litat” arran del malestar generat i afirma que “res sembla indicar a priori que siga una activitat nociva per a la salut, i encara menys perillosa”, segons el comunicat que ha emès, molts veïns s’ensumen que esta indústria puga ocasionar perjudicis sobre el medi ambient i la salut. L’equip de govern ulldeconenc ha anunciat una reunió informativa el proper 29 de gener, a les 20.30 hores, que tindrà lloc a la Casa de Cultura. Està prevista l’assistència de representants de l’empresa promotora, de l’empresa Canteras Ebro on s’ubica, i també de l’alcalde de Masdenverge, Àlvaro Gisbert, com a representant del municipi on fins ara estava ubicada la planta que ara s’ha traslladat a Ulldecona.


“La forta olor a quitrà ja s'ha pogut sentir des de diversos indrets del poble”. “Si no reaccionem, tenim un futur ple de malalties per a nosaltres i per als nostres fills i néts. Penseu que este tipus d’indústria no la volen enlloc, doncs és molt contaminant”. “No estem d'acord amb la contaminació ambiental i acústica que produïx la planta asfàltica d'Ulldecona”. Estes són algunes de les afirmacions que han plasmat els veïns a la pàgina de Facebook que han obert esta setmana, en la qual també responen amb recel a les declaracions fetes per l’alcaldessa Núria Balagué al Canal Terres de l’Ebre on afirma que el fum que emet el fumeral, en proves, és “vapor d’aigua”. De fet, l’equip de govern lamenta en el comunicat “l’alarma generada, atiada potser de manera intencionada per algun col·lectiu que ja està en precampanya electoral”, i també “que es facen manifestacions a la lleugera en les xarxes socials, tan malintencionades i desinformades, enlloc de vindre a l’Ajuntament directament a demanar la informació”.

En qualsevol cas, l’Ajuntament explica que “s’estan recavant tots els informes sectorials necessaris abans de donar la llicència ambiental, i si en algun tràmit es detecta cap incompliment de la normativa vigent, l’equip de govern de l’Ajuntament d’Ulldecona serà el primer interessat a denegar la concessió de la llicència”. En este sentit recorda que “no es pot negar a la tramitació d’una llicència que s’ha sol·licitat per part d’una empresa, i això és el que hem fet: tramitar la llicència”. Això no vol dir, puntualitza, que a l’equip de govern “li agrade esta activitat o l’haja anat a buscar, ans al contrari, però en cap cas ens podem negar a tramitar-la, ni a concedir-la si complix tots els requisits exigits per la normativa”. Caldrà, però, el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme i el dictamen de la Ponència Ambiental del Consell Comarcal del Montsià sobre les qüestions mediambientals. Amb tot, l’equip de govern avança que “de la documentació presentada es desprèn que es tracta d’una activitat de baixa incidència ambiental, classificada a l’annex II”.

 

Participació