Front comú dels taurins per defensar els correbous a les Terres de l'Ebre

La prohibició de les festes tradicionals amb braus suposaria una pèrdua de 4,2 MEUR, segons un informe de la URV

Assemblea informativa organitzada per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres a Amposta.
Assemblea informativa organitzada per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres a Amposta. | ACN
Redacció
06 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:27h
L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha escenificat unitat en l'assemblea informativa que es va dur a terme este dissabte al vespre a Amposta. Hi van participar penyes de la Comunitat Valenciana, de la Unión de Taurinos Aficionados de Catalunya i de les penyes de Vidreres i Cardona, que van donar el seu suport als ebrencs després de la resolució aprovada al Parlament per canviar la regulació de les festes tradicionals amb bous. El president de l'agrupació ebrenca, Santi Albiol, va assegurar que faran "el que face falta per defensar els correbous". Albiol va citar un estudi de la Universitat Rovira i Virgili i va dir que si es prohibissin els braus, el territori perdria uns 4,2 milions d'euros.

L'assemblea informativa d'anit va aplegar socis, aficionats i representants de les penyes d'arreu del territori, que van omplir l'Auditori de la Fira d'Amposta. Abans de la trobada, les agrupacions taurines es van reunit amb les institucions en la primera comissió tècnica per sumar esforços en la defensa de les festes tradicionals dels braus. De fet, el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre va celebrar el front comú escenificat esta mateixa setmana per part d'una vintena d'alcaldes ebrencs.

"Estem molt contents que sense complex ni temor i traient pit surten els alcaldes a defensar la festa dels bous. És un punt d'inflexió a partir del qual treballarem conjuntament", va subratllar Albiol. En esta línia, va apuntar que faran més pedagogia per explicar "l'autèntica" festa dels bous i crearan una estratègia comunicativa per arribar a tots els indrets de Catalunya.
 

Membres de l'Agrupació, a la taula que va presidir l'assemblea ahir dissabte. Foto: ACN



El president de la Federació de Penyes de Sagunto, Ricardo Melià, va assegurar que és l'hora d'anar units i va dir que els acompanyaran "fins on face falta per tal que no s'acabe mai la festa dels bous al carrer i del correbou". Així mateix, el representant de la Federació de Penyes de Bou al carrer de la Comunitat Valenciana, Jesús Roca, va considerar que la resolució del Parlament ha estat un "atac directe a la llibertat de les persones que els agrada la tauromàquia". "És un atac al món rural perquè des de les grans ciutats ens volen civilitzar. Ja està bé, respecte i llibertat", ha afegit.

Pel que fa al responsable de la Federació Nacional dels Bous de Corda, Juanjo Martín, va valorar que la resolució és "injusta", mentre que el representant de l'Associació en Defensa de les tradicions del Bou al carrer de la Comunitat Valenciana, Pedro Francesc, va afirmar que no entenen que es prohibisquen unes festes que estan molt regulades. "Lluitarem fins a la mort per defensar els companys de les Terres de l'Ebre", ha reblat.

Els correbous tindrien un impacte econòmic de 4,2 MEUR, segons un informe de la URV

Els taurins ebrencs han justificat la seua lluita amb un estudi fet per la URV i que planteja tres suposats escenaris: el més pessimista xifraria en 2,6 milions d'euros l'impacte econòmic dels braus a les Terres de l'Ebre, l'optimista ho faria en 6,9 milions i el realista en 4,2 milions d'euros. "Creiem que és una basa molt important que hem de jugar perquè esta quantitat de diners és molt important pel territori", va argumentar Albiol. A la vegada, també va destacar el manifest del Col·legi de Veterinaris de Catalunya que s'ha fet públic este dissabte i que han signat 29 dels 31 professionals, segons Albiol. L'informe instaria el Govern a rectificar el text aprovat en el Parlament.

Per tot plegat, no descarten mobilitzacions i asseguren que demanaran a totes les penyes i comissions taurines que reclamen als respectius ajuntaments mocions a favor dels correbous.