Pas a pas

per Aguaita.cat , 26 de novembre de 2012 a les 21:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Ens ha costat temps i energia estudiar a fons el document d' esborrany d'aquest Pla per trobar els punts claus que ens guiaran en la defensa del riu i del territori ebrenc en els propers temps. Defensa que, com ja sabeu, sempre mira més enllà dels Pirineus i per tant, amb els ulls posats a Brussel•les on ens marquen les lleis sobre medi ambient, com la DMA, i que teòricament són d'obligat compliment per part de tots els estats membres de la Unió Europea.

Encara que aquesta feina no siga tan visual o impactant com altres activitats que fem en defensa de l'Ebre, era necessari fer-la. Cal anar armant-nos d'arguments per convèncer a la Unió Europea que el què demanem és just i coherent en els nous temps que vivim. Que cal aturar l'especulació de l'ús abusiu dels recursos naturals i plantejar un món més sostenible que permeti a les pròximes generacions gaudir de l'aigua (del riu i dels aqüífers) en quantitat i qualitat suficient.

No hem estat sols durant aquest temps, hem comptat amb l'ajut de persones especialistes en els temes que tracta aquest Pla, i que va des de l'estat mediambiental dels nostres rius i especialment la joia de la corona que és el nostre Delta, a la quantitat d'aigua que cal per mantenir els ecosistemes en bon estat; passant també per la recuperació de costos, perquè això de què "paga el rei" i el malbaratament dels nostres recursos ambientals no té preu, ja s'ha acabat. I en la base de tot ha estat el defensar un cabal ecològic suficient per al tram baix de l'Ebre que permeti que aquest territori no desaparegui físicament i econòmica.

També hem comptat amb el recolzament de la resta de col•lectius mediambientalistes que existeixen en tota la conca del riu i que estan agrupats dins de Cuenca Azul. Dels ajuntaments de les Terres de l'Ebre i altres institucions com Consells Comarcals que també han presentat al•legacions a aquest Pla a partir de les que els vam preparar la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). I com no, amb la gent d'aquestes terres que en pocs dies van fer que aconseguirem 350 al•legacions individuals en contra d'aquest Pla i que vam portar a la Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE) el dia 7 de novembre a Saragossa junt amb les de la PDE.

Aquesta labor s'afegeix a la tasca dels mesos de l'estiu en què vam recollir les 12.000 signatures que hem portat a Brussel.les el mes passat per demanar-li a la Comissió Europea que tuteli aquest pla en garanties perquè no ens acabem de fiar del govern central que és el que l'ha d'aprovar i posar en marxa.

Gràcies a tothom, aquest camí continua. El dia 12 de novembre teníem una fita i l'hem complit. Ara anem a per la següent, aconseguir que aquest pla canviï molt amb totes les al•legacions presentades o bé que a Europa no li donen el vist-i-plau. Poc a poc però sense aturar-nos mai.

 

Arxivat a:
Lo riu és vida