Per què el riu Ebre viu una gran crescuda?

El cabal del riu al seu pas per Tortosa és de 1.097 metres cúbics per segon segons la CHE

29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:39h
La Policia Local de Tortosa tancava els accessos al riu Ebre este dijous al matí
La Policia Local de Tortosa tancava els accessos al riu Ebre este dijous al matí | Policia Local de Tortosa
L'AjuntamentdeTortosa informava este dijous que restaven tancats els accessosalriu per la crescudadel’Ebre. El cabal del riu al seu pas per Tortosa és de 1.097metrescúbics per segon segons la CHE, amb la previsió de seguir incrementant-se pel desembassament dels pantans. Dilluns 26 hi havia a Tortosa 160m3%seg i dijous29 el cabal ha augmentat 1093m3/seg. És a dir en només quatre dies s'ha sixtiplicat.

El pantà de Mequinensa es troba al 79,37% de la seua capacitat mentre que el de Flix al 81,69%. La pujada ha obligat a tancar els passosdebarca de Miravet, Flix i Garcia, a la Ribera d’Ebre.
 
També embarcacions turístiques del tram final de l'Ebre com "Lo Sirgador" s'han quedat amarrades amb la pujada del riu.

El pas de les borrasques Louis i Mónica ha deixat importants precipitacions en forma de pluja i neu al nordd'Espanya i ha provocat crescudesextraordinàries als afluentsdel'Ebre al marge esquerre, especialment a la zona alta i mitjana que correspon a Àlaba i Navarra.

Segons ha informat la ConfederacióHidrogràficadel'Ebre (CHE), al terç nord de la conca han caigut més de 50 litres per metre quadrat, que han arribat fins a 100 litres en alguns punts més septentrionals. Ja en estes últimes hores, els xàfecs s'han estès per bona part de la conca de l'Ebre.

Els augments de cabal són ja evidents als afluents Nela, Najerilla, l'Arga, l'Irati, l'Aragó i el riu Gállego. Això ha fet que al tram mitjà de l'Ebre, aigües avall de l'Aragó, se superen ja els 400 metres cúbics per segon amb una tendència "ascendent", la mateixa que a la seua desembocadura des de Flix al Delta de l'Ebre.
Des de la CHE esperen una crescuda d'entre 1.600 i 2.000 metres cúbics a Aragó a partir de dijous i la crescuda arribaria a Saragossa capital este cap de setmana. Tot seguit seguirà pujant cap al pantà de Mequinensa, a la Franja i de retruc al tram baix de l'Ebre, on ja al seu pas per Tortosa es comença a notar l'augment del cabal i s'han tancat els accessos per precaució.

Des de la Plataformaendefensadel’Ebre fa anys que es fa pedagogia i es demana un cabal ecològic suficient per al delta i per la mar de l’Ebre. Malgrat la lluita constant, actualment els cabals ecològics vigents són insuficients per al manteniment del Delta i tenen un efecte clar sobre la producció del territori, tant en agricultura com en la pesca i aqüicultura.

Per altra banda, els cabals per a l’Ebre, també són cabals de sediments que actualment es queden retinguts en els embassaments i, on la manca de sediments fa que el Delta desaparegue cada cop que assola una llevantada a les Terres de l'Ebre.

 

Manca de sediments

 
La retenció de sediments en els embassaments de la conca de l’Ebre comporta la regressió de la línia de costa i l’acceleració de l’enfonsament de la plana deltaica. Estos fets s’accentuen per la pujada del nivell del mar. Davant d’este escenari, esdevé imprescindible restaurar el flux de sediments del riu cap al mar i el Delta tal i com fa anys que informa la PDE. En conseqüència, els 3.000 hm3 actuals d’aportació mínima, haurien d’arribar fins als 7.000 hm3/any en períodes humits, que garantirien l’arribada de sediments i permetria generar sòl per mantenir l’elevació de la plana deltaica i frenar, en la mesura del possible, l’erosió de la costa.
   
Actualment, arriben a la desembocadura 100.000 tones de sediments anuals, menys d’un 1% del volum que arribava abans de la construcció dels embassaments.