El Govern ha aprovat la creació d’una Comissió Interdepartamental per coordinar totes les actuacions entorn l’eclipsi solar total del 12 d’agost de 2026, que tindrà les Terres de l'Ebre a l'epicentre de l'atenció a Catalunya. El fenomen astronòmic, el primer d’estes característiques visible a Catalunya des del 1905, travessarà el sud del país i convertirà el dia en nit durant un màxim d’1 minut i 32 segons en punts de visibilitat excepcional com Roquetes. L’eclipsi es preveu que porte milers de persones cap a l’Ebre i el Camp de Tarragona, en plena temporada turística d’estiu. El Govern anticipa un fort impacte en el territori, tant en l'àmbit científic com educatiu, econòmic i social, i ja treballa per garantir una atenció organitzada i segura.
Curiosament, l’últim eclipsi solar total visible al país va ser el 30 d’agost de 1905, just el dia de la inauguració de l’Observatori de l’Ebre. Ara, més d’un segle després, Roquetes tornarà a ser el centre d’un espectacle celeste inoblidable. Per això l’Observatori de l’Ebre, situat dins la "franja de totalitat", tindrà un paper estratègic en la recerca i divulgació científica. De fet, es preveu que siga un dels centres de referència europeus per a l’estudi de la corona solar i l’activitat del Sol durant l’eclipsi. Esta oportunitat única impulsarà vocacions científiques i multiplicarà les activitats de divulgació, amb tallers, xerrades i propostes educatives que s’estendran per escoles, universitats i entitats del territori. David Altadill, director en funcions de l’Observatori, ha destacat la importància d’este esdeveniment, tant des del punt de vista científic com divulgatiu. “Des de l’Observatori farem un programa d’observació científica ben complet, però també sessions de divulgació obertes a tothom, per apropar la ciència a la gent”, ha explicat. També ha remarcat que “no es podrà mirar l’eclipsi a ull nu, però hi ha maneres segures de gaudir d’este espectacle que no es veu cada dia”.
I és que este eclipsi no només despertarà passions visuals, sinó que també s'espera que aixeque vocacions científiques. “Esperem que la joventut s’interesse per la ciència i que això ens porte nous coneixements en el futur”, ha dit Altadill amb esperança.
La comissió, presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i amb participació de tretze departaments i institucions científiques, dissenyarà un pla d’acció interdepartamental que inclourà des de la logística d’observació fins a la mobilitat, seguretat, salut pública, promoció turística i comunicació institucional.
Entre les mesures previstes destaquen la creació de punts oficials d’observació a les comarques ebrenques, la distribució d’ulleres homologades per protegir la vista, dispositius especials de trànsit i emergències, i una campanya educativa massiva. Així mateix, el Govern promourà l’astroturisme com a motor de desenvolupament local, reforçant la marca del territori com a destinació científica.
L’eclipsi del 2026 serà només el primer d’una sèrie d’esdeveniments astronòmics excepcionals: entre el 2026 i el 2028, Espanya en viurà tres. Les Terres de l’Ebre, doncs, tindran un paper clau per apropar la ciència a la ciutadania i posicionar-se com a referent en sostenibilitat, coneixement i turisme responsable.