La Ràpita acull el 2n cicle de les 'Històries de la Mar de l'Ebre'

Les conferències s'impartiran cada divendres del mes de novembre al Museu de la Mar de l'Ebre | El tema central d'enguany són les embarcacions

Publicat el 29 d’octubre de 2015 a les 11:25
Actualitzat el 29 d’octubre de 2015 a les 11:43
La Regidoria de Cultura de l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de la Mar de l’Ebre han organitzat per a este mes de novembre la segona edició del Cicle de Conferències “Històries de la Mar de l’Ebre”.
 
Totes les ponències d’enguany giren entorn a les embarcacions. Naus mercants, vaixells de guerra, barques de pesca i de lleure, i barcasses que han tingut en la costa de l’Ebre i el tram final del riu un punt de referència, especialment en el port dels Alfacs, el més rellevant per les seues dimensions i per l’establiment a finals del segle XVIII de la població de Sant Carles de la Ràpita.
 
Com a novetat, enguany, tancant el cicle, hi haurà la presentació – a càrrec de Pep Carcellé i Nereida Gras -  del llibre dedicat a les històries i llegendes de la costa sud catalana “Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre”, de l’escriptor Ignasi Revés. El tret de sortida, però, el donarà Gustau Vivar, director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, amb la conferència “Deltebre I. Història d’una excavació”. Toni Cartes, museòleg i tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre i del Museu de les Terres de l’Ebre, parlarà a la segona jornada del cicle sobre “Embarcacions de pesca, un segle d’evolució”. L’última de les conferències serà la que farà la historiadora Maite Subirats sobre “Creuar l’Ebre. Dels passos de barca als ponts penjants del Delta”, títol que donava nom a l’exposició que a principis d’any va acollir el Museu de la Mar de l’Ebre i que fou produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre l’any 2007 i en la que ella hi va treballar.
 
Tant les tres conferències com la presentació de llibre, pretenen donar a conèixer les històries d’aquelles embarcacions que ja tenen un lloc en l’imaginari català local i territorial col·lectiu.
 
En la primera edició, el cicle va girar al voltant de diverses efemèrides marines, posant èmfasi en els fars del Delta de l’Ebre, que complien 150 anys. Este cicle, que tindrà lloc els divendres de novembre a les 19h, és totalment gratuït.