La retallada que esborra del mapa la delegació d'un mitjà públic com és la televisió catalana a les Terres de l'Ebre, de la qual en va informar ahir aguaita.cat, desperta totes les reaccions menys la resignació, tot i que alguns silencis resulten també molt reveladors. La majoria dels que es van pronunciant mitjançant comunicats i xarxes socials reclamen a la Corporació que es faci enrere en la seua decisió. Entre els que ho demanen hi ha els mateixos treballadors de la televisió autonòmica, que en el seu comunicat reclamen saber quin serà el cost de l'estalvi amb relació "al perjudici que ocasionarà en l'oferta informativa de TV3".
ERC ha anunciat que presentarà una interpel·lació al Govern demanant que la Corporació s'adapti a l'esperit de l'Estatut i al mateix desplegament territorial administratiu i polític del Govern. El diputat d'ERC al Parlament de Catalunya Lluís Salvadó ha assenyalat que "la decisió de la Corporació no és de rebut. És un pas endarrere evident en tant que fa un replegament territorial basat en el model provincial i no en l'estructura real i pròpia del país com són les vegueries". La interpel·lació d'ERC també defensarà el model públic i de lideratge i la desgovernamentació dels mitjans de la Corporació.
El regidor d'ICV a Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat que "el Govern de CiU, que mai ha cregut en territoris com les Terres de l'Ebre, tanquen la delegació de TV3 a les nostres comarques. Bel i Roigé guarden silenci, incapaços de ser crítics amb els seus, sempre defensant primer el partit que Tortosa". Segons Jordan, "no podem fer un pas enrere, necessitem ser un territori igual que la resta i això també vol dir que hem d'existir des del punt de vista comunicatiu a la televisió i la ràdio públiques del nostre país. O és que tornarem a l'època del pujolisme, quan les Terres de l'Ebre sortien dues vegades l'any a TV3?", ha preguntat. L'alcalde de Tortosa, a preguntes dels periodistes, ha mostrat certa comprensió cap al fet que, si cal retallar la despesa de la televisió catalana, la tisora s'aplique primer a les productores.
Per la seua banda, El grup parlamentari Socialista ha presentat este matí una bateria de preguntes sobre la decisió de la Corporació. La portaveu socialista a la comissió de la CCMA, Núria Parlón, considera que aquest tancament "és una mala notícia" que va "en detriment de les funcions de servei públic que ha de complir un mitjà de comunicació pagat entre tots". Parlón, que ha tornat a reclamar el pla de viabilitat segons el qual s'ha pres aquesta decisió: "Com pot ser que sense conèixer aquest pla, que ha costat 150.000 euros, es tanquin delegacions que afavoreixen la pluralitat informativa i la representativitat del territori?", s'ha preguntat.
El grup socialista demana al Govern saber si aquest acord de supressió de les delegacions ha estat motiu de debat a la comissió bilateral CiU-ERC (soci estable del Govern), i si s'inclourà en el proper Contracte-Programa amb la CCMA l'obligació de tenir delegacions estables de producció de continguts als territoris de Catalunya i quines. La Joventut Socialista de Catalunya a les Terres de l'Ebre també ha mostrat el rebuig a la decisió: "Segons TV3, seran ara altres treballadors que formen part de la plantilla en altres llocs del territori català. Creiem que es un greuge comparatiu, i que repercutirà en la qualitat de la informació a les nostres terres, vulnerant així un dels principis de tv3, que és la cobertura de tot el territori i la informació de proximitat". Per als socialistes, "aquesta decisió és una més de les mesures de centralització i un nou atac al territori per part de CiU, mentre que ERC no està fent res per aturar-ho".
Entre les iniciatives ciutadanes, destaca la impulsada a través de la web www.change.org, per recollir suports per sol·licitar la restitució de les corresponsalies als territoris esmentats, "per tal de garantir l'equilibri territorial informatiu, el rigor periodístic i la diversitat informativa".

ARA A PORTADA
Publicat el 01 de març de 2013 a les 13:48