Els visitants del Delta de l’Ebre tenen una mitjana de 47 anys i gasten 66 euros al dia

Un estudi revela que el 63% de les visites es concentren entre abril i agost, sobretot a la zona del Trabucador i Eucaliptus

  • L'autora de l'estudi sobre els visitants del parc natural del delta de l'Ebre, Estela Inés Farías, durant la presentació -
Publicat el 20 de maig de 2025 a les 14:37

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha presentat este matí a l’Ecomuseu un estudi detallat sobre l’afluència de visitants, els usos turístics i el perfil de les persones que s’hi acosten. El treball, elaborat per Ecodata Natura i l’INEFC de Lleida en col·laboració amb SEO Birdlife, s’emmarca dins del projecte Bioresilmed i busca millorar la gestió de l’activitat turística per garantir un equilibri entre el gaudi i la conservació dels espais naturals protegits.

Les dades mostren que el parc rep prop de 1.390.000 visites a l’any, amb una forta concentració entre abril i agost (63%). Els sectors amb més pressió són el Trabucador i Eucaliptus, que acumulen un 38% del total. Estes xifres s’han obtingut a través de comptadors automàtics distribuïts en nou punts estratègics del parc.

L’estudi també dibuixa un perfil detallat dels visitants a partir de 834 enquestes. La majoria tenen entre 36 i 55 anys (51%), provenen principalment de la demarcació de Barcelona (30%), tenen formació universitària (46%) i són empleats per compte d’altri (43%). El 55% són homes i el 45% dones. La visita al parc es fa majoritàriament en cotxe (85%), i en parella (39%) o amb la família (34%). La mitjana de persones per grup és de 3,2, i la durada mitjana de l’estada és de 3,4 dies, amb més del 60% dels visitants allotjant-se a la zona.

Quant a la despesa, la mitjana per persona i dia és de 49,63 euros, cosa que suposa un impacte econòmic anual directe de 34.580.000 euros, tenint en compte allotjament, manutenció, productes locals i serveis turístics. Pel que fa a les activitats preferides, destaquen romandre al lloc d’arribada (23%), fer excursionisme (17%) i observació d’aus (15%).

Els resultats també evidencien una alta fidelització, ja que un 63% dels enquestats afirmen haver visitat el parc més de quatre vegades en els últims dos anys, amb una mitjana de 6,5 visites anuals.

Turisme ornitològic i noves propostes

Una part de l’estudi s’ha centrat en el turisme ornitològic, amb l’objectiu de promocionar-lo de manera sostenible. Es proposa la creació d’un itinerari global que incloga zones com Través Arrossars, Serrallo Arrossars, Tancada Arrossars i Canal Vell Arrossars, així com un recorregut específic al sector de Riet Vell.

Els visitants interessats en l’ornitologia solen tindre entre 46 i 65 anys (60%), formació universitària (65%), i en un 58% dels casos són homes. Gairebé dos terços acostumen a fer fotografies o enregistraments sonors de les aus, que després comparteixen a plataformes com Instagram (45%), eBird (17%) o iNaturalist (11%).

Segons les seues preferències, el 80% aposta per itineraris circulars, i un 60% prefereix recorreguts amb temàtica concreta, destacant la informació sobre ocells (36%) i els hàbitats (21%).

Este estudi forma part del projecte BIORESILMED, finançat per la Fundación Biodiversidad dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Next GenerationEU, i pel mateix Parc Natural del Delta de l’Ebre.