Els regants del Delta alerten que els canals perillen si els cal tancar per emergència a Flix

Publicat el 10 de març de 2013 a les 19:27

En este cas remot, els dos canals principals que distribuïxen l'aigua des de Xerta i Tivenys a tota la xarxa de reg del Delta haurien de tancar les comportes als punts de captació, però les comunitats de regants sostenen que "sense aigua, els canals no resistirien la pressió del riu amb un cabal tan elevat". Així ho havien exposat als seus plans d'emergència, que no s'han aprovat perquè l'Administració considera innecessari fer-se càrrec dels 2,5 milions d'euros que costaria executar el principal projecte que proposen per garantir l'estabilitat de les infraestructures en cas d'haver de tancar per evitar xuclar una hipotètica dispersió de contaminants.
Segons el Pla d'actuació del Procicat d'emergències per episodis de contaminació a l'Ebre aigües avall de l'embassament e Flix, la probabilitat que baixés aigua contaminada es vincula a que s'arribés a un cabal de 3.000 m3/seg en algun moment durant els dos anys que ha de durar el dragatge dels residus. És el màxim per al qual està dissenyada la barrera que aïlla la muntanya tòxica. El darrer cop que es van registrar esta magnitud va ser al 1982.
Les dos comunitats fa mesos que negocien el finançament d'un projecte que consistix a automatitzar i habilitar departaments estanc al llarg del canal per poder-los mantindre plens tot i haver de tancar-los. Fins ara no han tingut èxit. La darrera reunió va tindre lloc este dijous, amb l'assistència del president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Xavier de Pedro, i representants de les Administracions, en la qual els regants van proposar, per desbloquejar la situació, que el finançament vaja a càrrec del cànon de derivació que paguen els usuaris del minitransvasament, encara que per a això caldria una modificació legal.
"Estem preocupats, tot i que tenim la confiança que, tal com ens diuen, és gairebé impossible que hi haja un episodi tòxic, però el risc zero no està garantit, i de fet s'han preparat altres obres d'abastament alternatiu de boca precisament per si tanquen el canal en un cas d'emergència", advertixen. Es referixen als set pous que sí s'han construït a Vinallop, a càrrec del Govern central, per poder seguir enviant aigua a través del minitransvasament, que capta dels canals.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, assegura que un dels dos canals sí que està preparat, i en tot cas afirma que "s'han pres totes les mesures de seguretat perquè no passe res". En tot cas, no descarta que el projecte dels regants s'acabe executant: "Primer, garantim l'abastament de les persones, i amb la resta d'usos ja anirem avançant".