El Suprem arxiva la denuncia contra Ferran Bel pel monument franquista

Redacció
20 d'abril del 2015
Actualitzat el 21 d'abril a les 19:57h
Amb 45 metres d'alçada, és el monument franquista més gran de Catalunya.
Amb 45 metres d'alçada, és el monument franquista més gran de Catalunya. | Sílvia Berbís

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia per delictes de desobediència i denegació d'auxili presentada contra l'alcalde de Tortosa (Baix Ebre) i senador de CiU Ferran Bel, per no retirar el monument existent a la ciutat que commemora la victòria del bàndol nacional en la batalla de l'Ebre a la guerra civil.

El denunciant, l'advocat Eduardo Ranz, va exposar en el seu escrit que el monument és de simbologia feixista, per la qual cosa incompliria la Llei de Memòria Històrica, que imposa als ajuntaments prendre les mesures oportunes per retirar este tipus de símbols.

El denunciant exposa que en el municipi de Tortosa hi ha un monument de simbologia feixista, alçat per commemorar la victòria del bàndol nacional durant la batalla de l'Ebre. 
Segons el denunciant s'estava incomplint l'article 15.1 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, coneguda com a "Llei de Memòria Històrica", que imposa l'obligació als ajuntaments d'establir les mesures oportunes per a la retirada d'este tipus de símbols i monuments. A més, afegia que l'Ajuntament no havia elaborat un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil ia la Dictadura, el que vulneraria l'article 15.3 de la referida Llei 52/2007.

Estos fets, segons Ranz eren constitutius d'un delicte de desobediència i denegació d'auxili de l'article 410 del CP, i subsidiàriament, d'una falta contra l'ordre públic de l'article 634 del mateix text legal.

La interlocutòria de la sala penal del Tribunal Suprem explica que el delicte de desobediència castiga les autoritats o funcionaris públics "que es neguen obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l'autoritat superior", i en este cas, en els fets denunciats "no es relata" que s'hagués ordenat l'alcalde, de forma directa i expressa, que en compliment de la Llei de Memòria Històrica retirés el monument objecte de controvèrsia. "De la mateixa manera, la denúncia no diu que l'alcalde s'hagués negat a complir aquesta ordre prèvia". L'existència d'ordre expressa i la negativa posterior al seu compliment són elements necessaris per apreciar el delicte de desobediència, és dir, per atorgar rellevància penal als fets, afegeix la resolució.