
Restes actuals del Castell d'Amposta. Foto: Cedida
Este dijous dia 3 de desembre a les 19:30 hores, en commemoració dels 650 anys del setge i la caiguda del castell d’Amposta durant la Guerra Civil Catalana, el Museu de les Terres de l'Ebre acollirà la conferència “La guerra Civil Catalana. L’àmbit d’Amposta i Terres de l’Ebre”, a càrrec del professor d’Història Moderna de la URV el José Fàbregas.
La presa del Castell d’Amposta va ser molt important ja que era el punt clau i estratègic per a la defensa de la ciutat de Tortosa. Al llarg de l’Edat Mitjana la zona de la desembocadura de l’Ebre es va veure afavorida per tres vies: la ruta comercial del riu Ebre que permet la sortida dels excedents productius de les terres de l’interior peninsular (Aragó, Navarra i Castellà) i l’entrada de les manufactures mediterrànies; la presència de ports marítims importants a la seva costa com Port Fangós, i, per últim, el pas de la via terrestre del llevant peninsular, hereva de l’antiga via Augusta. En aquest context, el Castell d’Amposta mantindrà una posició estratègica rellevant a la porta de l’Ebre.
L'enfrontament armat entre el monarca Joan II d'Aragó i les institucions catalanes per tal de tenir el control polític del Principat de Catalunya és un conflicte que va assolar tot el principat entre els anys 1462 i 1472 i que és conegut com la Guerra Civil Catalana. Entre els fets d’armes coneguts un dels més importants va ser el setge i presa del Castell d’Amposta, ja que era el punt clau i estratègic per a la defensa de la ciutat de Tortosa.
Les tropes realistes van sotmetre a setge marítim, fluvial i terrestre el castell d’Amposta. l'ofensiva s’inicià el 2 d’octubre de 1465 i la caiguda fou el 14 de juny de 1466. Les destrosses ocasionades en la fortificació foren tan grans que ja no es va reconstruir. La presa del Castell d’Amposta va comportar la indefensió durant segles dels atacs pirates.