El Govern calibrarà l'impacte dels sismes en el turisme i la pesca

El proper dimarts tindrà lloc una reunió amb alcaldes i representants dels sector turístic | S'estudiaran comparativament les reserves d'enguany respecte a les de l'any passat

Publicat el 16 d’octubre de 2013 a les 12:19
El Govern de la Generalitat analitzarà fins a quin punt els terratrèmols poden tindre impacte negatiu en l'afluència turística a la costa del delta de l'Ebre i també estudiarà si la pesca se n'ha ressentit. Per calibrar l'afectació real, el proper dimarts tindrà lloc una reunió amb alcaldes i representants dels sector turístic en la que es demanarà el parer del sector sobre de quina manera les reserves o la facturació se n'han pogut veure perjudicades, o pot veure-s'hi en un futur, per la crisi sísmica ocasionada per la injecció de gas al magatzem Castor.

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que s'estudiaran comparativament les reserves d'enguany respecte a les de l'any passat per analitzar l'evolució i decidir la conveniència d'engegar una campanya de promoció turística del territori. Pel que fa a la pesca, Pallarès també ha explicat que caldrà avaluar si hi ha disminució de les captures i s'ha mostrat partidari de que l'empresa Escal UGS continue compensant els pescadors en cas que no hi haja desmantellament de la plataforma, degut a que no pesquen al seu entorn.

El Sismicat segueix activat
D'altra banda, el Govern ha decidit mantenir activat el Pla Especial d'Emergències per sismes (SISMICAT) alhora que ha tornat a exigir formalment al ministeri de Medi ambient un informe sobre els riscos que pot suposar la planta de gas Castor per als municipis de les Terres de l'Ebre, segons informa Anna Zaera.

Així ho han explicat el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich i el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, després de la segona reunió del Comitè tècnic de seguiment del SISMICAT, que reunix als principals alcaldes dels municipis propers a l'àrea d'influència de la planta, així com representants de l'Institut Geològic de Catalunya.

El govern ha pres aquesta decisió ja que "malgrat la reducció de l'activitat sísmica en els últims dies, la falta d'informació no ens permet preveure si aquests episodis es poden repetir" ha explicat Aurich davant els mitjans de comunicació.

Precisament per aquest motiu, l'administració catalana ha deixat clar que segueix reclamant informació tècnica al Ministeri."Hem tornat a fer un requeriment verbal al subdelegat del Govern en la província de Tarragona, Jordi Sierra, perquè ho traslladi al ministeri" ha insistit el responsable de Protecció Civil. L'administració catalana ha descartat, de moment, emprendre altres vies de pressió i ha assegurat que la intenció és "utilitzar i esgotar els mecanismes judicials de l'Estat".

Aurich no ha entrat a valorar la denúncia presentada per l'ONG Ecologistes en Acció davant la Fiscalia de Tarragona en la qual alerten del risc d'explosió de la planta, argumentant també que no disposen de suficient informació per calibrar aquest risc.