«Això ha sigut un miracle. La Mare de Déu de l’Aldea ens ha ajudat»

La Cooperativa de l'Aldea aconsegueix tirar endavant un conveni amb els creditors gràcies a una decisió judicial d'última hora | Esperen retornar el deute en 15 anys

Publicat el 28 de maig de 2015 a les 10:47
Actualitzat el 29 de maig de 2015 a les 17:27

Els responsables de la Cooperativa de l'Aldea i el grup Actel han escenificat este migdia l'acord. Foto: Sofia Cabanes


Quan semblava que res podria salvar la Cooperativa de l’Aldea d’anar a liquidació, una decisió judicial d'última hora ha permès que els responsables de l'entitat hagen pogut presentar el conveni amb el creditors sense arribar al 65% d'adhesions que imposava l'actual llei. 

La junta liderada per Montse Llosa havia aconseguit al voltant d’un 60% d’adhesions al tancament del termini. La llei concursal de setembre de 2014 exigia que el percentatge d’adhesions superés el 65% del passiu. Una xifra que els responsables de la Cooperativa no havien estat capaços d’assolir tot i haver negociat durant dues setmanes amb bona part dels impositors i creditors. A última hora i ja quan s’havia acabat tota opció a reflotar la situació, el Jutjat Mercantil de Tarragona ha estimat que la Cooperativa puga acollir-se a la llei concursal anterior, que requeria únicament que el percentatge d’adhesions superés el 50% del passiu. De fet esta havia estat una de les reclamacions dels advocats de la Cooperativa que consideraven que, pel fet d’haver presentat concurs a l’abril de 2012, l’entitat havia d’acollir-se a la llei concursal d’aquell moment. “Nosaltres havíem defensar que el concurs de creditors s'havia presentat al 2012 i que per tant estava subjecte a la llei del moment i no a la posterior. Per tant en un 51% d'adhesions podem superar el conveni”, ha explicat Montse Llosa, que no ha dubtat en qualificar la situació de “miraculosa”: “Això ha sigut un miracle, clar que sí. La Mare de Déu de l'Aldea ens ha ajudat i ho hem aconseguit”.

Finalment els responsables de la Cooperativa van poder presentar ahir el conveni davant del jutjat mercantil i tirar endavant el seu pla de viabilitat que consta de dos propostes. La A ofereix el retorn del deute als creditors amb una quitança del 50% en un període de 10 anys. La opció B ofereix el retorn de tots els estalvis capitalitzant el deute durant els primers 10 anys i el retorn total en 15 anys incloent un període de carència de 3 anys. La gran majoria dels creditors que han sumat el conveni s’han acollit a l’opció B.

Els que no han signat el conveni, entre els quals es troben bona part dels antics impositors que formen part de l’Associació d’Afectats liderada per Jordi Gas, hauran d’acollir-se, a priori, a l’opció A i assumir un 50% de quita. Tot i que no es descarta que puguen arribar a adherir-se igualment a la opció B si finalment les negociacions iniciades dimarts a la nit amb la Cooperativa arriben a bon port.

D’altra banda, Bankia, que manté amb la cooperativa un deute privilegiat –no sotmès al conveni- de 520.000 euros, va proposar als responsables de la Cooperativa renunciar a la via judicial a canvi de convertir este capital privilegiat a ordinari i adherir-lo a l’opció A. “De cap manera podíem acceptar este proposta”, lamenta Llosa. “Nosaltres anirem fins al final. La gent ha de recobrar els diners, encara que ens coste 15 anys, els diners s’han de retornar i la gent ha de recuperar l’orgull”.

A partir d’ara la Cooperativa de l’Aldea s’ha proposat reemprendre les reunions de treball amb el grup lleidatà Actel, amb qui van signar un acord fa dues setmanes, per planificar la campanya d’hivern: “Hem de buscar pagesos i treballar, treballar i treballar”. Així mateix, la presidenta fa una crida a la unitat: “Per separat no anem a cap lloc, hem de procurar anar tots junys i fent força en la mateixa direcció”. 

El deute ordinari de l’entitat és de 5,2 MEUR (6,2 MEUR en total, sumant el deute privilegiat i subordinat que no entra al conveni). Al voltant d’uns 300 impositors continuen tenint entrampats 4,6 MEUR en estalvis.