L'alcalde de Tortosa, denunciat al TS per mantenir el monument franquista

Si la denúncia prospera, Ferran Bel podria enfrontar-se a una pena de sis mesos a dos anys d'inhabilitació per un delicte de desobediència i denegació d'auxili

Xavier Vallbona
20 de febrer del 2015
Actualitzat el 22 de febrer a les 11:16h
Imatge d'arxiu del monument franquista de Tortosa.
Imatge d'arxiu del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes

"Se observa monumento de simbologia fascista", diu la denúncia a la qual ha tingut accès ND.

 


L'advocat madrileny Eduardo Ranz ha presentat aquest divendres una denúncia davant el Tribunal Suprem (TS) contra l'alcalde de Tortosa, el senador Ferran Bel (CiU), per incomplir la Llei de la Memòria Històrica en mantenir el monument franquista ubicat al riu Ebre, al seu pas per la localitat. L'advocat considera Bel autor d'un delicte de desobediència i denegació d'auxili i d'una falta contra l'Ordre Públic i podria enfrontar-se a una pena de sis mesos a dos anys d'inhabilitació com estableix el Codi Penal. Ranz ha hagut d'elevar la denúncia al Suprem per la condició de senador de l'alcalde d'aquesta localitat del Baix Ebre.
 
Segons la denúncia a la qual ha tingut accès Nació Digital, l'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica ordena a totes les administracions públiques "adoptar les mesures oportunes per procedir a la retirada dels monuments commemoratius que suposin l'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura". "L'objectiu és evitar qualsevol vestigi que pugui ser causa d'enfrontament, greuge o ofensa al model constitucional de convivència", afegeix l'escrit.
 
Eduardo Ranz reforça l'argument de la seva denúncia amb diverses sentències dictades en aquest línia com la del Tribunal Suprem desestimant el recurs de la Fundació Francisco Franco contra la retirada de l'estàtua del dictador l'any 2005 de la plaça de San Juan de la Cruz de Madrid o la del jutjat Administratiu número 2 de Vigo que subratlla que "la retirada d'aquest tipus d'elements arquitectònics no és una simple recomanació sinó una específica obligació incorporada a l'ordenament jurídic".
 
L'advocat considera que en el cas de Tortosa, l'alcalde no ha adoptat les mesures oportunes per a la retirada "d'escuts, insígnies, plaques i d'altres objectes i mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura".
 
Així mateix, fa referència a l'informe de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa signat a París el 17 de març de 2006, que denuncia greus violacions dels Drets Humans comeses a l'estat espanyol entre el 1939 i el 1975. El document d'aquest organisme europeu també conclou que les institucions espanyoles ha de prosseguir amb "la supressió de monuments, noms de carrers, plaques commemoratives i altres signes exteriors que retin homenatge al franquisme, als seus defensors o als principals responsables de la repressió".   
 
Eduardo Ranz també ha dirigit un escrit a l'ajuntament de Tortosa demanant-li que dicti un ordenament per a la "retirada immediata" d'aquest monument franquista.

Imatge d'arxiu del monument franquista de Tortosa. Foto: Sofia Cabanes