El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ametlla de Mar ha presentat una moció conjunta amb Entesa per la Cala perquè la ciutadania decidisca en una consulta popular si s’ha de vendre la residència d’avis municipal i el solar on s’ubica, propietat de Cala Gestió i actualment gestionada per l’empresa Onada. La formació justifica la decisió “tant per la seua importància com perquè no ha estat contemplada en cap programa electoral dels grups polítics que ens vam presentar a les darreres eleccions”, ha dit el portaveu d’ERC, Jordi Gaseni.
ERC proposa fins i tot l’enunciat de la consulta: “Vols que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar vengui la residència d’avis, perdi el control de la seua gestió, perdi el valor del solar i es perdi la inversió feta fins ara de més de 4.300.000 euros pagats amb els impostos dels caleros i de les caleres?” amb respostes de SÍ o NO", diu la proposta.
Amb els 5 regidors d’ERC i el suport del regidor d’Entesa per la Cala, la petició ja compleix el requisit legal de ser avalada per un terç del consistori.
En una roda de premsa este dimecres al matí, Gaseni ha carregat contra la gestió del govern local de Junts i PSC, i ha recordat que l’alcaldessa actual ja va ser tinent d’alcalde amb CiU, en una etapa de governs que considera "fosca" i marcada per l’endeutament. “És curiós que avui, després d’allò que van fer, opten per vendre’s el patrimoni municipal que els governs d’Esquerra Republicana vam poder salvar”, ha afirmat.
Viabilitat econòmica i costos ja assumits
Gaseni assegura que l’Ajuntament pot assumir les quotes anuals dels crèdits de la residència, que ascendixen a 700.000 euros fins al 2035, i que ja es cobren 250.000 euros anuals de l’empresa gestora, per la qual cosa només s’han d’afegir 350.000 euros anuals més. A això s’hi sumen 700.000 euros anuals d’Enresa, ingressos de Generalitat i Diputació, i els recents augments d’impostos.
“No cal vendre la residència. Es podria negociar una quitança o fins i tot dedicar part del sou del càrrec de confiança, que cobra 70.000 euros anuals”, ha dit.
A més, ha denunciat que amb la venda es perdria tota la inversió feta amb diners públics: “Haurem llençat 3,5 milions en quotes de préstecs, més 350.000 euros de la indemnització del projecte d’IDEA, més 220.000 euros d’un tercer projecte descartat, i 60.000 en advocats pels impagats de l’etapa de CiU”.
Riscos per al futur del servei
ERC també alerta que la venda per subhasta pública pot posar en risc la qualitat del servei a la gent gran, ja que es podria perdre el control de la gestió. En canvi, un cop pagada la residència el 2035, l’equipament podria generar beneficis econòmics nets, especialment si s’aconseguixen més places concertades, assegura. “La venda pot ser una bona operació per a l’empresa privada, però no per al poble”, ha dit Gaseni.
Finalment, ha recordat que encara està pendent la sentència del cas Efial, on estan imputats antics dirigents convergents i persones vinculades a l’empresa constructora ACSA. Si la residència deixa de ser municipal, recuperar diners segons el contingut de la sentència podria ser inviable.
La residència, construïda entre 2010 i 2012, va començar a funcionar el 2017 sota el govern d’ERC i Compromís. Disposa actualment de 87 places de residència assistida, 20 de centre de dia i 30 d’unitat per a persones amb discapacitat física.