Germà Bel desmunta la teoria de l'adoctrinament independentista

L'economista ha presentat el seu darrer llibre a la Cambra de Comerç de Tarragona i ha fet referència a la polèmica sobre la cessió del padró municipal en cas de consulta

Publicat el 10 de gener de 2014 a les 16:20
Germà Bel, autor del llibre 'Anatomia d'un desengany'. Foto: Oriol Montesó.

L’economista Germà Bel ha presentat el seu darrer llibre, Anatomia d’un desengany , a la Cambra de Comerç en el marc del Bon dia Tarragona. Amb un subtítol força aclaridor, La Catalunya que és i l’Espanya que no va poder ser , el nou treball de Bel buscar donar una resposta objectiva a dues qüestions fonamentals per entendre el procés català en el qual estem inversos: Per què ha crescut de forma tan intensa i tan ràpida el suport a la independència de Catalunya en els darrers anys? I, és aquest un canvi transitori o estructural?
 
Anatomia d’un desengany es nodreix d’enquestes realitzades arreu de l’estat, per desmentir clixés com que el sentiment independentista ve donat per un adoctrinament del sistema educatiu, per «una epidèmia del virus del nacionalisme» o perquè els catalans volen ser diferents.
 
Consultant les enquestes sobre la intenció de vot en cas de consulta per la independència, veiem que la diferència de votants de «sí a la independència» per edats és insignificant, ha explicat Bel, «la posició respecte a la independència no depèn del sistema educatiu perquè si no els educats amb Franco estaríem en contra».
 
En aquest sentit, l’economista de les Terres de l’Ebre, considera «insòlit que en un país democràtic es falti al respecte denigrant un argument dient que t’han adoctrinat a l’escola».
 
El llibre de Bel també recull enquestes de valoració entre les diverses comunitats autònomes espanyoles de les quals n’extreu que existeix més catalonfòbia que no pas hispanofòbia.
 
«Som vistos com a diferents, som tractats com a diferents, però no som reconeguts institucionalment com a diferents», ha sentenciat l’economista.
 
Tot i que el llibre no inclou pronòstics de futur, Bel ha avançat que estem en un període d’incertesa en el que tot és possible. En aquest sentit, el catedràtic creu que, si bé és difícil que l’Estat doni permís per fer la consulta, Catalunya expressarà la seva opinió, ja sigui a través d’una consulta emparada en la legalitat catalana o unes eleccions al Parlament.
 
Amb tot, Bel alerta que la logística serà la principal dificultat en cas de consulta, «em refereixo al fet que un alcalde cedeixi o no el padró per fer la consulta», ha posat com a exemple l’economista fent referència implícita a la polèmica sorgida per les declaracions de l’alcalde Ballesteros.