
Roda de premsa dels dirigents d'ERC a l'Ebre. Foto: Cedida
Després que diversos càrrecs de Convergència compareguessen esta setmana per advertir a ERC i PSC de les conseqüències que pot suposar variar fòrmula de representació i governança del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre, Esquerra ha sortit al pas de la polèmica per dir-hi la seua.
El president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Albert Salvadó, ha recordat que havien estat crítics en com CiU havia pilotat en l’anterior legislatura la constitució d'este ens, bàsicament perquè degut als seus pactes comarcals amb el PP "li havia mancat la generositat suficient per aglutinar dins el Consorci a les forces més representatives i amb més pes institucional a les Terres de l’Ebre". De fet llavors "no van tenir en compte a ERC per entrar al govern del Copate". Ara, arran de les darreres eleccions municipals s’ha provocat un canvi de majories i ERC és el partit que disposa de més alcaldies a les Terres de l’Ebre, trencant així les majories comarcals de CiU i PP.
Salvadó també ha manifestat que ERC aposta "per un COPATE que puga ser un instrument eficaç per implementar les polítiques ambientals de les Terres de l’Ebre, un organisme amb valor afegit i de consens". És per això a l’hora de conformar la presidència i les cinc vicepresidències del Copate Esquerra var intentar recollir, segons asseguren, la representativitat institucional que hi ha al territori oferint al PSC i a Convergència la seua incorporació. Així segons Salvadó, durant les negociacions tant el PSC com Convergència acceptaven que la presidència del COPATE recaigués en Francesc Gas. Els republicans van oferir al PSC dues vicepresidències; la de l’àrea salubritat per l’alcalde Sant Jaume d’Enveja, i la de residus pel del Mas de Barberans; i dues vicepresidències més per a CiU; l’àrea d’entorn natural que fins ara desenvolupava Joan Josep Malràs, i la d’assistència tècnica que ja dirigia Lluís Soler. Per Esquerra quedava la vicepresidència de l’àrea de la Reserva de la Biosfera i la presidència del Copate. El PSC va acceptar l’oferta i Convergència la va rebutjar, de manera que ERC ha acabat assumint les àrees d’entorn natural i assistència tècnica.
El president dels republicans a l'Ebre s’ha mostrat sorprès de que els representants de Convergència afirmessen que se‘ls havia exclòs del Copate. Segons Salvadó "això no és cert. En tot moment hi hagut una oferta en ferm i la voluntat continuada de que Convergència entre a forma part del govern del Consorci". Com a mostra Salvadó ha repetit en públic l’oferta de les dues vicepresidències a Convergència afegint que "les portes continuen obertes perquè puguen tornar a entrar quan vulguen al Copate i treballarem per aconseguir-ho".
Francesc Gas, vicepresident de la Federació d’Esquerra, i nou president del Copate, ha recordat que la principal discrepància amb CiU va ser que Esquerra no volia que el Copate tingués "una representativitat directa dels partits polítics sinó que fos una representativitat individual de cadascun dels ajuntaments que són els qui delegaven la gestió de les seves àrees i recursos al Copate". Fet que segons Gas "ara el senyor Masdeu de Convergència ho explica a l’inravés". Pel que fa a l’emplaçament fet per Convergència per tal que Esquerra presente una proposta de ponderació de la representativitat dels ajuntaments al Copate, Gas ha recordat que ja la van presentar l’anterior legislatura proposant que els ajuntaments tinguessin veu i vot directe mitjançant una escala ponderada en relació al número d’habitants que tenia cada municipi. "Proposta que Convergència no va voler debatre".