
Votació de la proposta per recórrer la indemnització del Castor davant el TC. Foto: Parlament de Catalunya
El ple del Parlament ha aprovat este divendres recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la indemnització de 1.350 M€ que el govern espanyol ha pagat a Escal UGS, concessionària de la Plataforma Castor. La interposició d'este recurs al Tribunal Constitucional, sol·licitada per ERC, ha estat aprovada per 112 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP) i 17 en contra (PPC).
El Consell de Garanties Estatutàries va emetre un dictamen previ a la interposició del recurs en què concloïa per unanimitat que dos articles del Reial decret llei 13/2014, del 3 d'octubre, pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears, que inclou la indemnització sobre el projecte Castor (concretament els art 2 i el 4, apartats 1 i 3) vulneren el dret de la tutela judicial efectiva, previst a l'article 24.1 de la constitució espanyola. Tots dos articles fan referència a la indemnització sobre el projecte Castor.
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, es va comprometre fa diverses setmanes a recórrer aquesta qüestió davant l'Alt Tribunal un cop el Consell de Garanties Estatutàries emetés el seu dictamen. La resolució va arribar l’11 de desembre i amb esta proposta de resolució ERC ha volgut accelerar el procés.
“El que busquem són elements de caràcter jurídic que ens permeten tirar enrere una actuació de l’estat que ens sembla intolerable en el context de crisi actual. Són aquell tipus d’actuacions que fan mal a tota la política i a les actuacions de l’administració pública per això és fonamental que este acord puga ser revocat i que les instal·lacions del Castor siguen desmantellades i l’empresa promotora assumisca totes les conseqüències en exclusiva, com ho hagués fet en exclusiva en cas d’obtenir guanys”, ha defensat el diputat republicà Lluís Salvadó.
La proposta d’ERC ha rebut el suport de tots els grups, menys del PP. La diputada popular Maria José Cuevas ha defensat que el govern de Rajoy “ha actuat amb encert prudència” i ha desviat qualsevol responsabilitat al govern anterior del PSOE. “És un monument a la incoherència socialista en la planificació energètica”, ha etzibat. El diputat del PSC, Jordi Terrades, ha recordat que “el decret d’indemnització vulnera dos principis: el dret dels consumidors i el principi d’igualtat”, ja que el govern ha optat per crear “una llei a mida”, per resoldre la indemnització.
D'altra banda, la diputada d’ICV, Hortènsia Grau, ha lamentat que ERC haja presentat la proposta en solitari: “M’hauria agradat que s’hagués fet conjuntament amb totes les forces que hi ha donat suport”, li ha retret al diputat de la Ràpita. “Per extingit la concessió no calia fer el reial decret, es podia fer amb una ordre ministerial o declaració d’extinció per la via ordinària, però no ho han fet així per què la ciutadania per via contenciosa haurien pogut reclamar els seus drets davant els tribunals”, ha afegit Grau.
“El PP i PSOE han permès que s’arribe a aprovar una indemnització multimilionària i discutible a costa de tots”, ha aportat per la seua banda Matías Alonso (C’s). El més contundent ha sigut el diputat de la CUP, David Fernández:" Una història de pura especulació energètica i de com el nínxol energètic s’ha convertit en un espai d’especulació. Dinou bancs internacional que sí que han recuperat tot la seua inversió. Una crònica sobre el fet que la banca sempre guanya. També és una metàfora del model energètic, d’un país fortament depenent en un 75 % i que no va cap on ha d’anar”. Fernández ha avançat que a partir del gener la CUP “apel·larà la gent que no pague els 20 euros de rebut del gas i que els ingresse a un compte corrent” que es destinarà a altres finalitats encara per definir.
L’última d'intervenir ha sigut la diputada ampostina de CiU Anabel Marcos, que ha requerit “la mateixa celeritat d’actuació” al Tribunal Constitucional pel projecte Castor “amb què resol els recursos del PP”. La diputada ha reptat els diputats del PP a donar suport des del Parlament al recurs d’inconstitucionalitat: “Sumen-s’hi, perquè amb una suspensió cautelar del decret s’evitaria, de moment, que els ciutadans haguessen de pagar de la indemnització de la butxaca”.