Opinió

Projectes que transformen

Estem vivint un d'aquells moments de canvi, moments que marcaran la nostra pròpia història

Pep Simó
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:17h
Estem vivint un d'aquells moments de canvi, moments que marcaran la nostra pròpia història. Després d'una pandèmia que ha marcat els últims anys de les nostres vides, des d'Europa han cregut convenient que, a diferència de l'última crisi, aquesta s'havia d'afrontar amb recursos al carrer per transformar el model econòmic i social, i així han aparegut el Fons Next Generation, esta sèrie de subvencions que s'emmarquen en tots els àmbits i que comencen a ser una realitat.

Un dels primers àmbits ha estat el sector turístic, durant l'estiu de 2021 es van publicar les bases pels primers Plans de Sostenibilitat Turística, i com és normal, davant d'aquesta oportunitat, totes les administracions de l'estat van mobilitzar cel i terra per crear projectes turístics transformadors que poguessin obtenir la màxima puntuació possible, en una primera convocatòria on el desconeixement i les incògnites eren generalitzades.

És important remarcar que en aquesta primera edició des de les Terres de l'Ebre s'ha tingut la capacitat per captar una part important d'aquests recursos i tres dels projectes estan lligats a les nostres terres, amb una aportació de fons europeus de 9 milions d’euros. Tots tres projectes van més enllà dels propis recursos econòmics, ja que el turisme s'ha de convertir en la "palanca" (un dels conceptes de moda d'aquest estiu) de canvi del sector econòmic del territori.

El turisme és un sector que, ben gestionat, pot esdevenir, més ben dit ha d'esdevenir, un dels motors de les Terres de l'Ebre. Comptem amb tots els elements perquè això sigui així, això sí, tenint molt clar el model a implementar, i per sort, ara això ja no està en dubte.

Ja ningú dubta que els principals atractius del territori passen per la natura i la seua biodiversitat, els seus Parcs Naturals, la Reserva de la Biosfera on no tenen cabuda els macroprojectes. Tots els projectes guanyadors dels Next Generation van per aquest camí, valorant la mobilitat sostenible, la transformació verda amb la potenciació del cicloturisme o recuperant patrimoni històric.

Un liderat per la Diputació, amb l'ampliació de la via cicloturística de la Vall de Zafán, que actualment recorre la Terra Alta i el Baix Ebre i que en breu unirà Roquetes fins a la Ràpita, passant per Amposta. Un allargament que unirà l'interior de les Terres de l'Ebre amb la costa mediterrània i el Delta, convertint-nos amb una referència en el cicloturisme.

L'Ajuntament de la Ràpita per la seva banda ha presentat Ròtula Delta, un projecte que farà realitat la transformació de la zona d'entrada a la seua població i es convertirà en el Km0 de la Vall de Zafán, un altre projecte basat en el cicloturisme i la mobilitat sostenible.

I per la banda d’Amposta, des de l'Ajuntament s'ha liderat un projecte que vol posar en valor la Façana Fluvial, i que sumat a allò que s'ha fet durant els últims anys, revitalitzarà tota la zona pròxima al riu. Un projecte on destaca un vaixell sostenible que navegarà pel riu Ebre i que donarà a conèixer tot l'atractiu històric de la Façana Fluvial des de dins del riu, amb la Celòquia del Castell, acabada d'inaugurar o el pas fins a la històrica torre de la Carrova. Aquest vaixell ha de ser la icona d'un canvi de paradigma, una transformació que farà que la capital del Montsià mire descaradament al riu i aprofite tots els seus atractius.

Però el projecte d'Amposta va molt més enllà del vaixell i també compta amb la recuperació de les anomenades "Cases del Castell", tres edificacions de l'època industrial situades en un lloc privilegiat i que es convertiran en el centre turístic de la ciutat, per allà hi passarà la Vall de Zafán en el seu recorregut des de Roquetes fins a la Ràpita. Les cases cobraran vida amb activitat econòmica que dinamitzarà la zona, amb productes relacionats amb el cicloturisme i la gastronomia local, però també en la ubicació de l'Oficina de Turisme, el que situarà el Castell d'Amposta com la zona 0 del turisme a la ciutat. Una visita obligada per a tots aquells que vulguen conèixer la història de la ciutat, la visita, a més, es podrà complementar en el projecte de realitat augmentada que ens transportarà a altres èpoques de la ciutat.

A tot això se li sumaran diversos projectes digitals, carregadors de vehicles elèctrics i diferents trams de carrils bici urbans que uniran el Passeig del riu i del Canal.

La Façana Fluvial s'ha de convertir en un centre turístic de referència, volem que el visitant vegi Amposta, i en extensió el Delta i les Terres de l'Ebre, com una destinació amb atractius diversos, sempre lligats al turisme sostenible, la naturalesa i el seu patrimoni.

Els Next Generation han de ser una oportunitat per a les Terres de l'Ebre, per ara ho hem sabut aprofitar, però entre tots ens ho hem de creure i fer-ho realitat. El futur del territori també passa per aquí.

Regidor de Turisme i Promoció Exterior de l'Ajuntament d'Amposta

El més llegit