Construïm des de l’honestedat i la transparència

«Com és que encara hi ha qui defensa que és més eficient la prestació de serveis públics a través d’empreses privades?»

per Carme Abril , Deltebre, 2 de desembre de 2014 a les 17:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En converses de cafè, de perruqueria, amb les companyes de treball, de fruiteria o peixateria sovint apareix el tema de les despeses, “avui tot costa molt”, “la vida és molt cara”, “aquest ajuntament cada dia ens fa pagar més”… En els nostres municipis rebem uns serveis públics que garanteixen el bon funcionament del poble, però realment són públics? Aquí va la primera pregunta, perquè el que aquí volem fer és fer reflexionar.

L’ajuntament com a institució té l’obligació de prestar diversos serveis a la ciutadania i la ciutadania ha de poder decidir sobre la gestió d’aquests serveis, perquè són els seus i en benefici propi. I com ho podem fer això?


En primer lloc hem de ser conscients que viure en el nostre poble és prendre’n partit i per tant hem de participar activament de la política municipal, almenys en aquells àmbits que ens motiven, ens preocupen o ens afecten.

La recollida dels residus, l’enllumenat, l’aigua potable, el clavegueram, la neteja dels carrers, la biblioteca, la llar d’infants, serveis esportius municipals, els serveis socials, la neteja dels edificis públics, ... són serveis municipals que l’ajuntament presta a la ciutadania. La prestació d’aquests serveis es fa majoritàriament a través d’empreses privades i, si fem una diagnosi del que això suposa ens adonarem que si es presten d’una manera directa per l’empresa pública o per personal municipal, en podem sortir beneficiades.


Com és que encara hi ha qui defensa que és més eficient la prestació de serveis públics a través d’empreses privades? En tenim prou amb l’exemple de la pèssima gestió privada que ha fet l’empresa Trèvol amb les instal·lacions esportives municipals a Deltebre, que s’han hagut de tancar. O què està passant amb la llar d’infants Els Hortets, o amb Sorea que gestiona l’aigua… Fem-ne una diagnosi:

1. La prestació de serveis a través d’empreses privades està subjecta a IVA, les empreses públiques no (excepte l’aigua). Aleshores preguntem-nos: quin és l’import en IVA que paguem en el nostre municipi per la gestió dels serveis públics?

2. L’empresa privada busca contractes rendibles, el seu benefici oficialment està entre el 6% i el 13%. L’empresa privada intenta baixar els seus preus per poder guanyar els concursos municipals. Com s’asseguren el marge de benefici? Deixant de prestar algun servei, explotant les treballadores, deixant de fer inversions. Quins serveis o quines inversions es deixen de fer? Queda això reflectit en els contractes? Quins marges comercials apliquen amb els materials? Les prestacions dels serveis es troben a cada contracte? En podem fer un seguiment?

3. L’empresa privada té experiència. I la pública també, pot contractar especialistes i compartir experiències amb altres empreses públiques. Quan entra en vigor i quan s’acaba un contracte municipal amb una empresa privada? Quin nivell de compliment hi ha? Qui el controla? Estan garantits els requisits d’honestedat i transparència?

Busquem resposta a aquestes preguntes en el nostre municipi, i hi estem treballant perquè els processos de participació ciutadana i el control democràtic i rigorós formen part dels nostres serveis municipals i d’arreu. 

 

Participació