Concentració contra la granja de micos de Camarles a l'aeroport del Prat

Es denuncia l'experimentació animal i les condicions de transport dels animals vius destinats als laboratoris

Concentració animalista contra la granja de micos de Camarles i l'experimentació animal a l'aeroport del Prat
Concentració animalista contra la granja de micos de Camarles i l'experimentació animal a l'aeroport del Prat | Stop Camarles
Aguaita.cat
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:03h
Una concentració de protesta a l’aeroport del Prat dissabte demanava el tancament de la granjademicos de Camarles, CamarneySL, i que es pose punt final  al transport d’animals vius per a experimentar amb ells. Al voltant d'una quarantena de persones s'hi van aplegar.

El nucli de la protesta se centrava en la vivisecció efectuada per biomèdiques i laboratoris amb els primats no humans com els de la granja de micos que hi ha a Camarles (Baix Ebre).

A més dels milions de passatgers que cada any transiten l'aeroport del Prat, també ho fan centenars d'animals destinats a ser “utilitzats” en experiments.

Durant els últims mesos, hi ha hagut un gran augment dels enviaments de micos des de Barcelona (tot indica que són macacos de Camarney); per acabar en un laboratori.

La PlataformaStopCamarles informa sobre la regularitat dels vols de micos des de Barcelona a Manchester, amb una freqüència d'uns dos al mes. Una vegada allí són presumptament "transportats per la companyia Impex, que s'encarrega de la majoria de trasllats d'animals de laboratori al Regne Unit (també els beagles de MBR). El destí final d'aquests macacos són els laboratoris que Charles River i Envigo tenen al Regne Unit" segons informen en la convocatòria de la concentració de diumenge.

El centre de cria que el CentredeRecherchesPrimatologiques té a Camarles va començar a funcionar l'octubre del 2003 amb un total de 298 micos, procedents de l'illa Maurici que van ser traslladats a les instal·lacions ebrenques.

Els experiments amb l'excusa de finalitats científiques amb primats és polèmica pel sofriment que comporta als animals.

A les Terres de l'Ebre es troba una de les principals granges de macacos amb destinació a l'experimentació. La de Camarles.
És una de les granges de micos més grans de món. Estos animals solen provenir d'Illa Maurici, on són caçats amb gàbies paranys per a després repartir-los per Europa i els Estats Units a través de les aerolínies comercials.

Des de Camarles, on els crien, són al seu torn enviats als laboratoris de recerca, en alguns dels quals poden arribar a sofrir aterridors experiments i maltractament, segons denuncien els animalistes. L'any 2013, el grup Igualtat Animal es va colar en el centre de Camarles i van treure unes imatges que van causar impacte. "Trobem alguns exemplars amb sarna per tot el cos, uns altres amb herpes, alguns intentant obrir els cadenats o mossegant els barrots. Haurien d'estar en el seu hàbitat i no tancats en una presó", explicava llavors Javier Moreno, d'Igualtat Animal.

L'ús de primats per a l'experimentació mèdica i testatge de productes fa anys es va posar en dubte. La proximitat d'aquests animals a l'humà n'és el motiu. D'una banda, s'assemblen tant a nosaltres que els científics consideren que són idonis per a provar els medicaments abans d'arribar als humans. Per una altra banda, "implica que poden sentir un dolor i sofriment similars. És una paradoxa moral", expliquen els animalistes.

El Reial decret sobre Experimentació Animal aprovat pel Congrés espanyol (2013) prohibeix expressament l'ús de grans simis per a estos experiments; no obstant això, macacos, babuïns o caputxins, entre altres micos que cita la llei, es queden fora d'aquesta amnistia animal. La UE va aprovar unes mesures legislatives que també prohibeixen l'experimentació per a testar productes cosmètics. Però els hi continuen utilitzant per al test de toxicologia, proves de resistència o experimentació amb nous fàrmacs.Malgrat que Catalunya té una llei bastant restrictiva amb relació a l'ús experimental amb aquests animals, la granja de Camarles ha escapat de la mateixa en concedir-se-li el permís poc abans que entrés en vigor. Els micos engabiats en esta granja que ha posat a la palestra des dels darrers deu anys  a l'Estat Espanyol i Catalunya com un país poc respectuós amb els primats.