Sau30: «El concert d'Amposta serà com un viatge en el temps on reviure les melodies que ens han marcat»

Entrevistem a Jonathan Argüelles cantant i nou integrant de SAU per analitzar el passat i present d'esta mítica banda que actua esta nit a les Piscines Velles d'Amposta

Imatge Promocional de la Gira 2022 de Sau30
Imatge Promocional de la Gira 2022 de Sau30 | Cedida per Sau30
Sílvia Altadill
16 d'agost del 2022
Actualitzat el 17 d'agost a les 0:42h
El 31 d’octubre del 2017, després d’una festa a les Tallades (Vilanova de Sau) per conmemorar els 30 anys de SAU, va néixer de manera improvisada SAU30, un projecte que reuneix per primer cop a gairebé tots els músics que havien format part de SAU.

El projecte va néixer per tornar a portar als escenaris les cançons de SAU i recordar al desaparegut Carles Sabater. En Jonathan Argüelles va entrar-hi com a cantant.

Parlem amb ell del projecte i del concert d'esta nit a les Piscines Velles d'Amposta a les 23.30 hores on presenten el nou disc
 Mil i unanitsi uns quantsdies.

Com esgestaelprojectedeSAU30 i quinéselcamíqueusacabaportantalagravaciódeldiscquedimartspresenteu a 
Amposta?

Com totes les coses màgiques i especials, va sortir sense planificar-ho. El 31 d'octubre del 2017 el Pep va decidir reunir a alguns dels components que havien format part de SAU, per celebrar els trenta anys del primer concert, tornant a fer una festa en petit comitè a la casa de colònies de Les Tallades de Vilanova de Sau, al mateix lloc on s'havia fet el primer concert de SAU l'any 1987. La idea era muntar una trobada i fer una petita actuació amb amics.

Jo per aquella època formava part d'una banda de tribut a SAU i, el Pep (que ja ens coneixíem d'abans) em va dir si volia venir a cantar alguns temes i que així coneixeria a la banda. I així va ser. Aquella nit vam interpretar algunes cançons de SAU i en acabar l'actuació vam adonar-nos que ens ho havíem passat molt bé i que era una llàstima que allò quedés allà en "petit comitè".
 
Algú va dir que podríem fer un concert al Liceu (ja que Sau no hi havia actuat mai) i així va ser. 

El que passa és que el Liceu estava ple fins al cap d'un any i mig, i el que vam fer van ser alguns concerts fins a arribar aquella data i, així va néixer el projecte.

El disc es va gestar durant la pandèmia. No teníem cap intenció de fer-lo i de fet sempre ho havíem dit. Però la pandèmia va fer que el Pep comencés a compondre aleatòriament algunes cançons sense cap intenció inicial de què formessin part d'un disc de SAU30. Però les va anar ensenyant, ens vam anar engrescant i vam acabar editant "Mil i una nits i uns quants dies". 
Paral·lelament, vam començar a menjar-nos les nostres pròpies paraules, ja que sempre havíem dit que no faríem cap disc d'estudi amb temes nous, però com va dir Lennon, la vida és allò que passa mentre fas altres plans, així que és millor planificar el just, i la resta ja anirà sortint, perquè mai saps les circumstàncies cap a on et portaran.

ÉsunespectacleenfocatalsfansperrememorarelsgransèxitsdeSauoaneu mésenllà?QuinesperitdesprènSau30?

Bé, tenint en compte que estem presentant cançons noves, està clar que fem un pas endavant i que hem volgut investigar nous camins. Tenim clar, però, que gran part de la gent que ens ve a veure vol escoltar les cançons de sempre i el que farem a Amposta serà interpretar algunes cançons d'aquest nou disc i les intercalarem amb les cançons més emblemàtiques de SAU, que al concert tindran un pes important.

VatenirungrupdeversionsdeSau. ArribaraSau30eral'evoluciónaturaldelJonathanArgüelles? 

Home, l'evolució natural era que aquella banda es quedés en un no res, que és el que passa normalment, uns quants concerts, passar-ho molt bé, i cap a casa. Jo crec que he sigut molt afortunat de poder acabar formant part de SAU30 i és un fet al qual sempre estaré agraït. 

Tenint en compte que sempre he sigut molt seguidor de SAU, diguem que la línia que ha dibuixat el meu camí en aquest cas, ha estat gairebé perfecte. Per ser-ho del tot, hauria d'haver acabat cantant amb SAU (els de sempre) i que també hi fos el Carles, però això, malauradament, no podrà ser. 

Peralsquenohan seguitlaseuacarreracomamúsicicantant. Comlaresumiria?
 
Com una carretera de corbes que va fent tombs i tombs, però que t'acaba portant a un lloc ben maco!  
La veritat és que la gent sovint s'embolica perquè estic en diverses històries i de vegades no saben on situar-me. Per una part, de professió jo sempre he sigut bateria. Molta gent que ara em segueix amb SAU30 no ho saben i se sorprenen quan em veuen assegut davant dels tambors donant cops. 
 
Actualment, estic amb "Los 80 Principales", que hem tingut la sort d'actuar a Amposta moltes vegades, també formo part de l'espectacle ABBA THE NEW EXPERIENCE, que és un tribut a ABBA i que ens funciona molt bé. D'altra banda, estic a la 
discogràfica Satélite K on porto la promoció discogràfica i de concerts de diversos artistes: Roger Mas, Marina Rossell, Gemma Humet, Joan Rovira... i a més estic cantant amb SAU30. Tot relacionat amb la música però des de llocs ben diferents.
 
QuinaéslavirtutmésgrandelsanticsmembresdeSau? Quintreten destacaria decadaund'ells? 
 
No voldria deixar-me'n cap, perquè SAU30 no només som els que estem dalt l'escenari, a baix hi ha gent tant o més important que els que estem a dalt. Jo destacaria de tota aquesta família el fet que segueixin d'alguna manera al peu del canó. Hi ha components del grup que ja no es dedicaven professionalment a la música i amb el projecte SAU30 han tornat a pujar a la furgoneta a fer quilòmetres. Per mi és una cosa que em fa molt feliç perquè són gent que he admirat i que admiro profundament i que segueixen allà picant pedra.
 

Imatge Promocional de la Gira 2022 de Sau30 Foto: Juan Miguel Morales ( Cedida Sau 30)


IeltàndemambenPepSala,haesdevingutespecial?UsheuentèsalaprimerapertirarendavantelprojectedeSau30?
 
Per descomptat! Al Pep li he d'agrair molt que m'hagi donat aquesta oportunitat i en definitiva que m'hagi ajudat a complir un somni que ni tan sols jo sabia que tenia. La veritat és que quan estem a l'escenari ens entenem molt bé i disfrutem molt. Jo tinc molt clar quin és el lloc dins d'aquest projecte i això crec que ho fa molt fàcil. 
 

Pep Sala i Jonathan Argüelles, de Sau30 Foto: ACN


QuanarribaaSau30totsellsjaerenungrupmoltcohesionatmalgrateltemps,lesparadesilesabsències?Comesva sentirenaterrarcomelnou i començaracantariatocar.

La veritat és que d'alguna manera tots han continuat fent música durant l'absència de SAU i quan ens vam ajuntar per primer cop ràpidament es va fer la màgia. Estàvem al local i les cançons sonaven a SAU! UAU!!!! No m'ho podia creure! Al principi vaig necessitar alguns concerts per acabar de trobar el meu lloc, ja que estava enmig de persones que admirava i admiro, intentant cantar les cançons que cantaven el Carles i el Pep i treballant per poder donar el millor de mi. Reconec que ha estat un procés i no ha estat curt! Tot plegat un repte que a poc a poc he anat assumint.
 
Miliunanitsiunsquantsdieséselresultatd'esteprojectequeheuparit. Qui compon? Comusrepartiulafeina.Dequèparlenlesnoveslletres?
 
Doncs tot el tema compositiu és cosa del Pep. Ell fa les cançons i nosaltres aportem idees o alguns matisos, però és la seva parcel·la. Les lletres parlen de temes varis, precisament perquè les cançons han anat sortint de forma escalonada i sense pensar en què formarien part d'un disc de SAU30. Hi ha lletres que parlen de moments vitals i de ganes de menjar-se el món, com "Deixa el teu cos ballar", d'altres que descriuen situacions determinades, com "Els teus llavis humits" que seguint una mica amb la línia que tenia SAU, el títol pot semblar que parla d'una cosa quan en realitat és d'un altre completament diferent. Després també hi ha una cançó que es diu "Saludant els àngels" que la va fer el Pep, juntament amb un bon amic seu, el Salvador Aumedes per la campanya, "Posem-li pebrots al càncer". També n'hi ha una que es diu Deprimit, aquesta segurament no cal que expliqui de 
què parla, perquè crec que els seguidors de SAU ho saben perfectament.
 
Quinacançódeldiscusagradaespecialment? 
 
A mi particularment "Trossets de mi". Bàsicament perquè la trobo molt SAU, amb una energia molt potent, i em recorda molt a l'època daurada del grup. També m'agrada molt com ha quedat "Els teus llavis humits". Crec que és una cançó que musicalment ha quedat molt rica i amb molts matisos. És plena d'atmosferes. "Ella creu que encara li vaig al darrere" també és de les meves preferides. Un tema amb una sonoritat molt pop folk dels setanta. El Pep sé que té predilecció per la cançó “Ho he tornat a fer” perquè és una cançó amb dues parts molt diferenciades que conta una història vista des de dos punts completament oposats o, “Cançó trista per en Jordi” que ell mateix va dedicar a un 
amic seu que va morir durant la panpandèmia.
 
I delesantigues? 
 
De les antigues em quedo amb moltes de les cançons de SAU. No en podria triar només una...
 
De fet, les cançons són com els plats de cuina, en pots tenir un de preferit, però segons el dia, et decantes per un altre sabor. Com a anècdota, si n'hagués de triar una seria "Tu ho esperes tot de mi"
del disc "El més gran dels pecadors". És la primera que vaig escoltar després de la mort del Carles i en: aquell moment va ser com un cop al front... La trobo fantàstica i a més és una cançó que està dedicada al públic, una cosa que em sembla preciosa!
 
Quètrobaràlagentquevinguidimartsalconcertd'Amposta?UnhomenatgeaSauialavegada...?
 
I a la vegada un retrobament amb totes aquelles cançons que han format part de tantíssima gent. 
 
Podríem dir que serà com un viatge en el temps on la gent podrà reviure aquelles melodies que ens han marcat i que van dibuixar moltes nits d'hivern i d'estiu de les nostres vides. Serà una trobada amb els seguidors de tota la vida que ens vinguin a veure i a més escoltaran alguns temes nous que crec que els hi poden agradar!