Maria Jesús Viña: «No podem considerar l’energia nuclear com una energia verda»

La diputada ebrenca ha interpel·lat la consellera Jordà sobre la proposta de la Comissió Europea de reconèixer com a energia verda el gas i les nuclears

La diputada ebrenca Maria Jesús Viña durant la seua intervenció al Parlament
La diputada ebrenca Maria Jesús Viña durant la seua intervenció al Parlament | Cedida
Aguaita.cat
09 de febrer del 2022
Actualitzat a les 21:28h
Després que la Comissió Europea hagi proposat classificar com a energia verda les inversions en gas natural i nuclears en la Taxonomia d’activitats sostenibles, i per tant, catalogar-les com a sostenibles per a la transició ecològica; la diputada republicana ebrenca  Maria Jesús Viña, ha interpel·lat a la consellera Teresa Jordà sobre esta qüestió en el Ple del Parlament.

Viña en la seua intervenció ha advertit que “la nuclear és una energia que per a generar-se necessita urani  i emet gran quantitat de gasos d’efecte hivernacle; i a més genera residus perillosos que es mantenen radioactius centenars de milers d’anys”.
Per la qual cosa “no podem considerar l’energia nuclear, de cap manera, com una energia verda”. Ha afirmat la diputada, que s’ha mostrat “preocupada perquè  aquesta proposta de la Comissió Europea pugui suposar un allargament del funcionament de les centrals nuclears que tenim al nostre entorn”.

Viña ha reivindicat que “les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona no volem dependre de les nuclears. No volem nuclears”. A la vegada que ha recordat que “ja estan planificant el seu futur sense nuclears, que passa per impulsar polítiques que permetin la reactivació econòmica a partir dels recursos que s’hi destinaran de la recaptació del nou impost que grava la generació d’aquesta energia i que aportarà 24 M€ anuals al territori”.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha afirmat que la decisió de la Unió Europea en cap cas modificarà el full de ruta energètic del país, i ha defensat que un sistema energètic català net, democràtic, distribuït i sense nuclears és possible, tal com també recull la Prospectiva Energètica de Catalunya en l’horitzó 2050.