Litterarum i Josep Maria Pros, Premis Sirga D’Or 2020

Lo Fardell Patxetí i l’Institut Ramón Muntaner, i Fernando Caminals i Marc Castellnou i Rut Domènech són els finalistes

Premis Sirga d’Or, foto dels finalistes i guanyadors
Premis Sirga d’Or, foto dels finalistes i guanyadors | Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Aguaita.cat
08 d'octubre del 2021
Actualitzat el 09 d'octubre a les 9:54h
El ConsellComarcaldelaRiberad’Ebre ha guardonat, este dijous, amb el premi Sirgad’Or2020 en la categoria d’entitat a la fira professional LitterarumMórad’Ebre i, en l’apartat de persones, el reconeixement ha estat per a l’activistaculturalJosepMariaPros. Ambdós han rebut el guardó comarcal, on hi ha la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt, en reconeixement a la seua tasca en favor de la comarca. Este guardó honorífic de caràcter biennal, suposa un reconeixement per a trajectòries personals i col·lectives que hagin representat un enriquiment per a la comarca, tant en l’àmbit cultural, econòmic com científic.

L’acte de lliurament ha tingut lloc este dijous al TeatreMunicipalLaLlanternadeMórad’Ebre, i ha estat presidit per la presidenta de la DiputaciódeTarragona, NoemíLlauradó, i la presidenta del ConsellComarcal de la Ribera d’Ebre, GemmaCarim. Acompanyant a les presidentes, l’alcalde de Móra d’Ebre, JoanPiñol; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, AlbertSalvadó; el president del CERE, JosepSebastiàCid, consellers, alcaldes, regidors i representants dels pobles de la comarca.

D’esta manera, els riberencs han posat de relleu el paper fonamental de la fira professional Litterarum a l’hora de promoure les obres escèniques basades en textos literaris escrits en llengua catalana. Este certamen únic, impulsat per l’AjuntamentdeMórad’Ebre i la InstituciódelesLletresCatalanes, té com a àmbit el domini lingüístic de la llengua catalana i, des del 2007, ha fet créixer considerablement les creacions escèniques inspirades en la literatura, ha apropat autors de les lletres catalanes de totes les èpoques al públic general i ha posat en contacte centenars d’artistes i professionals del sector. Litterarum Móra d’Ebre va ser guardonat l’any 2019 amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya i és, actualment, un referent en el sector de les lletres i el gaudi de la literatura catalana per a totes les edats.
També han reconegut JosepMariaPros, titulat en magisteriicarnisser, per la seua trajectòria polifacètica que l’han convertit en un dels referents del mónculturalebrenc. Gràcies a la seva iniciativa s’han pogut recuperar elements del patrimoni com el jaciment arqueològic iber de Sant Miquel, el palau renaixentista Ca Don Joan o un gran nombre d’objectes i estris antics, des de la prehistòria fins als nostres dies. Aquest vinebrà nascut el 1949, també ha estudiat i recuperat un ampli recull de coples i corrandes populars Vinebre i de la Ribera d’Ebre, així com topònims de Vinebre. Dins del camp creatiu, ha destacat en el camp pictòric, en especial dins la tècnica del collage, realitzant exposicions en diverses poblacions i, en l’associacionisme, Josep Maria Pros fou un dels socis fundadorsdelCentred’Estudis de laRiberad’Ebrel’any1983.

Durant l’acte d’entrega de premis, la presidenta del Consell, Gemma Carim, ha felicitat i agraït la feina feta per totes les persones i entitats finalistes perquè “gràcies a tots vosaltres avui parlem de la Ribera d’Ebre en este reconeixement als riberencs i riberenques”, i ha afegit: “Vosaltres que sou sensibilitzadors socials i educadors sabeu molt bé que tot es multiplica quan es comparteix, necessitem espais de trobada i d’intercanvi al carrer com Litterarum, l’IRMU o Lo Fardell Patxetí ja que és la suma de tots aquests esforços i sensibilitats que hem aprés a construir, com una sirga, el que ens permet seguir endavant”.

Mentre que el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha volgut emfatitzar en la riquesa cívica i associativa de la comarca i com “en un moment en que massa vegades s’associa l’èxit des d’un punt de vista individual o mercantilista, cal posar en valor aquest acte de reconeixement al bé comú, d’una entitat i d’una persona, que tenen vocació col·lectiva i moltes vegades altruista”.

Per la seua banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó ha felicitat a tots els finalistes destacant el fet que “estar avui aquí posa en valor el vostre compromís per la cultura i la vostra gran aportació a la comarca” i, especialment als premiats: “A Litterarum per ser un actiu dinamitzador de la cultura i un aparador del món de la literatura i de les arts escèniques.” i al Josep Mari Pros “per la seva gran sensibilitat per la cultura i compromís amb el territori”.

En esta edició, en la categoria d’entitat també eren finalistes l’Institut Ramon Muntaner, fundació privada, amb seu al Mas de la Coixa a Móra la Nova, que té per objectiu promoure els projectes d’investigació cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, i l’associació comarcal Lo Fardell Patxetí, que treballa per recuperar i promoure el ball de la jota a tots els pobles de la Ribera d’Ebre.

En la categoria persona, juntament amb Josep M. Pros estaven seleccionats Fernando Caminals professor que, durant els darrers trenta-sis anys, ha estat al capdavant de l’escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre; i Marc Castellnou i Rut Domènech, grans experts en la gestió sostenible d’incendis forestals, amb reconeixement internacional.

GuardóSirgad’Or

La Sirga d’Or és un guardó honorífic amb el qual el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre reconeix la vàlua d’aquelles trajectòries personals i col·lectives que han destacat pels seus serveis a la comarca o bé pels seus mèrits culturals, artístics o científics.

Des de la primera edició, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) és l’entitat encarregada de seleccionar els guardonats. Al llarg dels anys, el CERE ha dut a terme la tria mitjançant diverses metodologies, les quals solien culminar en una votació entre tots els socis i sòcies de l’entitat, com ja recullen formalment les bases que regulen el procés en l’actualitat.