L'ODS Youth Academy Challenge premia el compromís mediambiental al Delta

Més de quaranta alumnes de batxillerat de set instituts de les Terres de l’Ebre van participat en esta entrega de premis a favor del desenvolupament sostenible del territori

Alumnes premiades i membres de la Fundació durant l'entrega de premis
Alumnes premiades i membres de la Fundació durant l'entrega de premis | Cedida
aguaita.cat
08 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:46h
La Fundació Cívica Innòmnium va entregar els premis de l'ODS Youth Academy Challenge Terres de l'Ebre, dimarts al migdia, al Museu de Tortosa, en el marc del Terres Travel Festival. El certamen, en el qual han participat més de quaranta alumnes de batxillerat de set instituts de les Terres de l'Ebre, té com a objectiu la participació dels alumnes de batxillerat en la identificació dels reptes de desenvolupament sostenible del territori a través dels treballs de recerca i amb l'assessorament de tutors i científics d'entitats mediambientals.

El programa, finançat per la Unió Europea i amb la col·laboració del Departament d'Educació, el GEPEC, l'IRTA i SEO Birdlife, vol sensibilitzar sobre els problemes mediambientals que afronta el Delta de l'Ebre i identificar-ne solucions, detectar talent i incentivar el compromís entre els joves envers el sistema ecològic de les Terres de l'Ebre. Per fer-ho es proposa als alumnes amb vocació científica o social vincular la temàtica del seu projecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)de les Nacions Unides i al territori que els és més proper, en este cas el Delta de l'Ebre a través de 3 àrees de coneixement: la regressió i subsidència del Delta, la biodiversitat i la contaminació i el canvi climàtic, pesca i aqüicultura. 

Els set instituts de les Terres de l'Ebre que han participat, han estat l'Institut Cristòfol Despuig, l'Institut Candelera, l'Institut Deltebre, l'Institut Roquetes, l'Institut Ramón Berenguer IV, l'Institut Terra Alta i l'Institut de Flix. A més a més, vuit alumnes de l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta (ESARDI) han participat en una segona fase del certamen a través de la qual han transformat la feina duta a terme als instituts en una peça audiovisual. 

S'han premiat sis treballs, els guanyadors dels quals rebran quatre beques universitàries per al primer curs universitari, i, en el cas del guradó de l'ESARDI, 1.000€. En els treballs s'han abordat temàtiques com els microplàstics, les espècies invasores del Delta, la conservació de la nacra o mètodes per fer arribar els sediments al Delta.

Durant l'acte, el president de la Fundació Cívica Innòmnium, Jordi Esteban, va posar èmfasis en "la importància de la implicació del jovent en els reptes de proximitat, ja que és l'impuls d'este talent jove el que realment pot contribuir al desenvolupament dels entorns rurals". I es que el certamen vol anar més enllà dels treballs de recerca i analitzar la viabilitat de posar en pràctica alguna de les conclusions a les que arriben. El president de la Fundació ha destacat també que esta tardor s'iniciarà la segona edició del certamen. 

Per la seua banda, els estudiants premiats van agraïr l’oportunitat que els ofereix este certamen per poder treballar temes territorials que els preocupen. Han coincidit en el desig d'un futur amb major conscienciació dels joves en temes de sostenibilitat i la regressió, perquè les properes generacions també puguin conèixer el Delta de l'Ebre.