Veïns i ecologistes denuncien males olors i sorolls de la planta Kronospan a Tortosa

Una trentena d’afectats s’han concentrat davant l’ajuntament per reclamar a les administracions que fiscalitzen les emissions

Publicat el 05 de juny de 2025 a les 21:25

Una trentena de veïns i representants d’entitats ecologistes com el Gepec i Ecologistes en Acció s’han concentrat este dijous al vespre davant l’ajuntament de Tortosa per reclamar a les administracions que fiscalitzen les emissions de la fàbrica Kronospan al polígon Catalunya Sud. Denuncien les males olors i sorolls que produeix la multinacional i que afecten el seu dia a dia, així com l’impacte paisatgístic que té sobre una zona declarada Reserva de la Biosfera i a tocar del parc natural del Delta de l’Ebre.

També rebutgen l’ampliació del polígon perquè temen que hi podran fer cap altres factories que formen part d’un “model obsolet d’industrialització”, i reclamen un model productiu “no contaminant, més tecnològic i més ecològic”, segons ha demanat Ariadna Sanjuan, una de les veïnes afectades que ha pres part en la concentració.

“El soroll és horrorós, és de dia, és de nit, hi ha pujades i baixades i m’arriba a despertar per la nit, és un soroll molt penetrant i en el meu cas un dels grans problemes és el respiratori, no son olors de fusta cremada sinó de productes sintètics i químics, i m’han causat marejos i fins i tot vòmits”, explica esta veïna, que resideix a uns dos quilòmetres de la fàbrica, al terme de l’Aldea.

Lluís Berenguer és president de l’associació de veïns Badó Mas Roig, de l’Aldea i assegura que a més de “gaudir de les olors i el soroll” que li arriben de la fàbrica, l’impacte paisatgístic és evident “sobretot pel fum que emet, que es veu de molts quilòmetres de distància”. “Ni ho esperàvem ni ho desitjàvem ni crec que ningú de l’Aldea haja demanat això, els veïns som els afectats perquè fa vent de dalt i estem rebent tot allò que puga emetre bo o dolent la fàbrica, no ho sabem, no sabem si és vapor d’aigua o hi ha alguna cosa més, perquè no som tècnics, però demanem que es face un seguiment i una fiscalització, que es face complir la llei”.

És el que reclamen també entitats ecologistes com Ecologistes en Acció i el Gepec. Elisenda Forés, d’Ecologistes en Acció, ha assegurat “en el dia mundial del Medi Ambient ens hagués agradat tenir alguna cosa a celebrar però no és així, i a les Terres de l’Ebre menys, tenim una empresa que segurament té els papers en regla, perquè té l’autorització ambiental, però tenim dubtes de que algú estiga realment vigilant el compliment de les limitacions pel que fa a emissions a l’Atmosfera, vessaments d’aigua, tractament de residus...”. “Donem suport als veïns que pateixen els efectes del soroll i d’unes emissions a l’atmosfera sospitosament fosques que segurament reflecteixen que alguna cosa no es fa bé, així que exigim a l’Administració que investigue què està passant i als serveis d’inspecció que comprove si realment hi ha afectacions sobre la població perquè alguns de nosaltres hem passejat per allà i hem sortit plorant de la irritació dels ulls”, ha insistit Forés.

En el mateix sentit, la representant del Gepec ha assegurat que “no hem trobat elements públics de verificació i control, no hi ha captadors d’emissions en temps real, aleshores, perquè fan sonar les alarmes per emergència química si no tenen les eines per saber el què succeirà?”, ha apuntat.

Contra l’ampliació del polígon

Els veïns també han expressat la seua oposició a l’anunciada ampliació del polígon Catalunya Sud. “Al terme de l’Aldea hi hauria una afectació de més de 400 hectàrees, que implicarien eliminar totes les finques d’oliveres que hi ha al terme de l’Aldea. Algú ha descobert que està zona està ben comunicada, que poden agafar aigua sense fer molt soroll quan en altres llocs és molt escassa i potser han aconseguit terrenys a baix preu però el que no ens diuen és per a quin tipus d’empreses”, ha criticat Lluís Berenguer.

“Estem d’acord amb la industrialització, però és que n’hi ha de molts tipus, n’hi ha d’ecològica, de tecnològica, i no pot ser que arriben propostes contaminants, este model ha quedat obsolet”, ha conclòs Ariadna Sanjuan.

La concentració ha comptat amb el suport d'altres entitats com l'associació Sediments i l'associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara (Amevesava).