L’albirament de dofins és un fenomen relativament habitual prop de la costa mediterrània, especialment a l’hivern, quan hi ha menys moviment d’embarcacions i menys presència humana davant del litoral. Però la seva presència a tocar de la costa és menys habitual en els mesos de més turisme, motiu pel qual les imatges vistes este diumenge a la badia del Fangar.
Els fets han estat registrats des d'una embarcació a les aigües de l'Ampolla i en les imatges es pot veure com el grup d'animals ronda pel mar. Els dofins s'han mostrat molt juganers davant la presència humana i fins i tot han fet diversos salts i tirabuixons de manera individual i col·lectivament.
Albirament de dofins a la Badia del Fangar, L'Ampolla. Imatges de Josep Navarro Sol pic.twitter.com/ACfRs0VFX8
— MeteoMauri (@MeteoMauri) July 20, 2025
Els animals vistos a la badia del Fangar són coneguts com a exemplars de dofí mular o corçana i són ben coneguts pels pescadors del Delta de l'Ebre. Estos dofins són poc tímids, es deixen veure habitualment per la costa i entren en la interacció amb les persones.
Els dofins d'esta classe tenen una mida mitjana, d'entre 300 i 350 centímetres de talla màxima, i presenten una silueta robusta, el musell curt i una pigmentació de color gris que es fa més fosca cap al ventre. La seva presència és prou habitual a la costa catalana, si bé estan molt més instal·lats en altres zones del mar Mediterrani.
Els pescadors ebrencs alerten de la sobrepoblació de dofins
Cal recordar que fa tot just unes setmanes que la Generalitat ha posat en marxa el pla Bycath, un conjunt de mesures per reduir l’impacte de la fauna marina protegida en la pesca professional. El programa contempla formació específica per als pescadors, perquè sàpiguen com actuar en cas de captura accidental d’espècies protegides, i també una línia d’ajuts econòmics per compensar els danys provocats pels dofins a les xarxes, especialment al litoral de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
En el marc del projecte, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha distribuït un dispositiu auditiu que pretén allunyar els cetacis, però els pescadors asseguren que no acaba de funcionar. Alerten que hi ha una sobrepoblació de dofins entre l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Torredembarra, i que els animals es mengen part de les captures i trenquen les arts de pesca. El sector reclama que s’escolte el territori i es milloren les solucions, perquè els danys continuats posen en risc l’economia i la continuïtat d’una activitat pesquera cada cop més vulnerable.