El grup tonyinaire Balfegó ha sol·licitat al Departament d'Agricultura un augment de superfície de la concessió que ocupen les granges marines davant la costa de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) per reduir la densitat actual de peix i adaptar les instal·lacions als reptes que planteja el canvi climàtic. Segons ha concretat a l'ACN l'adjunt a la direcció del grup, Juanjo Navarro, la proposta és d'incrementar entre un 30 i un 40% el milió de metres quadrats dins del domin públic marítim terrestre.
L'empresa vol reforçar les instal·lacions davant de fenòmens com l'increment de temperatura de l'aigua, la reducció de l'oxigen i la major freqüència de temporals marítims violents, al mateix temps que donar més espai i "benestar" a les tonyines. Després de les quantioses pèrdues patides durant el temporal Gloria i davant la percepció d'un increment substancial del risc de temporals els últims anys, el grup tonyinaire ha presentat la petició de l'ampliació de la superfície com al nou escenari de canvi climàtic. "A diferència de la majoria de les altres instal·lacions al Mediterrani, a la nostra, per estratègia de comercialització, tenim tonyines al llarg de tot l'any. A l'hivern sabem que també hi ha temporals", apunta Navarro.
Els directius de Balfegó no volen pensar en la repetició d'episodis com el de finals de gener 2020. Llavors, les onades de 14 metres d'altura durant tres dies, recorda, van provocar la mort d'un 90% de les piscines marines i un 10% van quedar ferides. Tot i que les instal·lacions van resistir sense danys remarcables, la força de les onades va sacsejar les piscines i va expulsar el peix a mar obert. "Hem de pensar en temporals, ja no d'aquella dimensió, sinó de menor envergadura. Però en qualsevol circumstància adversa, tenir espai i baixes densitats permet que el peix puga nadar més lliurament, més espai i que no se'l condicione. També temes de temperatura i oxigenació o el que afecte per l'escalfament i el canvi climàtic ho fa més recomanable", ha precisat Navarro.
A estos arguments se li sumen un aspecte no menor en el negoci de l'aqüicultura: "la menor densitat va relacionada amb el benestar i la qualitat del producte. És voluntat de l'empresa d'apostar per mantenir i millorar la qualitat del producte. El benestar animal és un element de sostenibilitat i compromís de fer les coses ben fetes", ha afegit el directiu del grup tonyinaire calero.
El Departament d'Agricultura ha sotmès la petició de l'empresa a informació pública, fet que obre el període perquè administracions i entitats puguen efectuar les pertinents observacions o al·legacions al projecte.
Tres noves embarcacions i un 20% més de captures
D'altra banda, dilluns dia 26 és el dia assenyalat per a l'inici d'una nova campanya anual de pesca de la tonyina per part de Balfegó. Els tretze vaixells catalans, espanyols, francesos i italians que proveeixen al grup salparan per capturar la quota de 3.700 tones de tonyina abans de l'1 de juliol. Una xifra que s'incrementa un 20% gràcies a l'aportació de la part de quota dels tres nous pesquers francesos que s'han incorporat esta campanya a la flota, dins la qual Balfegó compta amb els pesquers propis -la Frau II i Tio Gel Segon- i a la qual s'hi sumen 26 embarcacions auxiliars que ja han sortit a la mar.
"L'expectativa és pescar de la forma més eficient possible. Tenim la sensació que la tonyina continua sent tant abundant com els anys anterior o creixent, fet que fa possible fer les captures en un curt període de temps amb el permís del clima. Si fa bon temps es pot treballar de forma continuada, regular i eficient, però quan hi ha mal temps no es pot passar el peix a les piscines de transport", ha precisat Navarro.
Si bé els últims anys es va aconseguir capturar la quota entre set i deu dies, l'any passat el mal temps va allargar el procés tres setmanes. Durant esta campanya el grup ha anunciat que crearà més de 350 llocs de treball directes, cosa que implica un creixement d'entre un 18% - 20%, respecte als llocs creats el 2024.