Vuitanta artesans i vint cellers ompliran Ascó d'activitats el cap de setmana

Quinze oficis tradicionals estaran representats a una de les fires més rellevants del sector a Catalunya

  • L'ofici de picapedrer rebrà enguany un reconeixement especial. -
Publicat el 21 de maig de 2025 a les 18:37

Els carrers del nucli antic d’Ascó viuran un any més la Mostra d’Arts i Oficis. Un esdeveniment únic on s’uneixen tradicions i habilitats que han estat transmeses de generació en generació i que enguany celebra la setzena edició. El 24 i 25 de maig, més de 80 artesans i totes les famílies d’artesania reconegudes per la Generalitat de Catalunya hi seran presents. Uns professionals d’oficis antics que, a més de disposar el seu espai de venda de productes, seran presents per mostrar com es fan els seus treballs. Des de la forja de metalls fins al treball en fusta, la terrisseria, el filat de llana o la creació de cistelles. A més, divuit artesans impartiran tallers on els infants podran participar activament dels seus oficis de manera ininterrompuda durant el cap de setmana.

A la tarda, serà el moment de la inauguració oficial de la Mostra d’Arts i Oficis d’Ascó que, en la seua setzena edició, serà inaugurada per Antonio Suàrez Franquet, director dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Treball a les Terres de l'Ebre. En esta edició es retrà homenatge a Josep Jornet Batiste per la seua llarga trajectòria com a mestre artesà picapedrer del poble d’Ascó.

Dins la Mostra d’Arts i Oficis d’Ascó, el 25 de maig a partir de les 12 hores, se celebra la III Jornada d’Artesania i Patrimoni Cultural i Immaterial, enguany dedicada a l’ofici del picapedrer. A la sala d’actes de l’ajuntament es farà la jornada en què es tractarà l’ofici de picapedrer a partir de l’experiència en primera persona de diversos artesans. Amb esta temàtica, el divendres a les 19 hores es presentarà el llibre “Manual del Marger”, de Francesc Xavier Solé Borràs, el picapedrer de Vilalba dels Arcs, a la sala d’actes de l’ajuntament.

Una mostra d’artesania única a Catalunya

La d’Ascó és una de les fires genuïnament artesanes de Catalunya, catalogada pel Registre d’Activitats Firals de la Direcció General de Comerç per la seua exclusivitat i excel·lència, i és de les que concentra un major nombre d’artesans acreditats del territori i l’única de tot Catalunya que té representats tots els oficis artesans reconeguts per la Generalitat de Catalunya, amb un total de quinze. Entre estes, hi haurà arts del llibre (enquadernadora, il·lustradora), vidre (bufador, vitralleres, decoradors), ferro/metall (forjadors), construcció (margeners), tèxtil (filadores, estampadores, matalasser, puntaire, tapissera, teixidores, tintoreres), ceràmica (ceramistes, rajolers, terrissaires), elements naturals (cistellers, espardenyers, sabonaires, llatadores, canyisser), pell/cuir (marroquiners, guarnicioners, sabaters, basters), fusta (escloper, culleraires, ebenistes, tapissera, fusters, torners), paper (paperaires), joieria (joiers, gravadores), pedra/mineral (manufacturera d’objectes d’alabastre, (picapedrers) instruments musicals (lutiers), artesania interdisciplinària (imatgers, titellaires, restauradora, objectes en 3D) i arts de pesca (nansera).

Mostra Intercomarcal Tastavin’s i III Gran Nit del Vi

Ascó presenta l’XI Tastavin’s, un esdeveniment consolidat que comparteix espai amb la Mostra. Una vintena de cellers de les Denominacions d’Origen de la comarca i properes, com són la DO Tarragona, DO Terra Alta, DOQ Priorat i DO Montsant, seran les protagonistes del Tastavin’s. Un espai on hi haurà degustacions de productes, venda de vins, parades gastronòmiques, gravacióde copes i música en directe.

El vi i la gastronomia també en són protagonistes de la III Gran Nit del Vi. Un maridatge de vins dels cellers protagonistes del Tastavin’s combinat amb els productes gastronòmics de Sabors amb Origen, que serveix com a preludi del cap de setmana al voltant de la Mostra d’Arts i Oficis i el Tastavin’s. Nou espai i aparcaments controlats, les novetats més destacades

Una de les novetats d'esta edició de la mostra és el nou espai al carrer Estudi. Una nova ubicació on hi haurà des d’atraccions infantils ecològiques fins a activitats, com contacontes o titelles, i tallers de maquillatge o globoflèxia. També es podrà gaudir dels divuit tallers dels artesans i de l’Espai Tataküa, de joc lliure i experimentació amb família, a la Plaça Nova. També se sumarà a la llista de novetats els aparcaments controlats que estaran senyalitzats al municipi. Situats arreu d’Ascó, hi haurà els pàrquings C/ Unió; del Polígon; de la Farinera; Fontxinxella; de la Font; Capelleta del Carme i Camí de la Bassa. Una proposta per a facilitar l’aparcament a tots els visitants durant el cap de setmana.

A més de les novetats, també es comptarà amb habituals de la Mostra com l’Espai de Comunicació, on s’oferirà la taula rodona conduïda per la periodista i gestora cultural especialitzada en artesania, Maite Mestre (Artra) per “Què en sabem de les famílies d’oficis artesans?”. Un punt on un representant de cada família d’oficis artesans explicarà les curiositats i peculiaritats dels diferents oficis que formen part de cada família artesana. Durant tot el cap de setmana, podrem gaudir d’una exposició de restauració de mobles i objectes a la Sala de la Plaça Fossar Vell, així com activitats amb el llaüt Lo Roget. Per fer els viatges amb el llaüt s’ha de reservar i adquirir els tiquets a través de la pàgina web www.ascoturisme.cat.