Un programa per afavorir el benestar emocional dels alumnes guanya el Campus Challenge de la URV

Un centenar d’estudiants i tretze docents donen resposta a reptes plantejats per setze empreses i institucions de les Terres de l’Ebre

  • L'equip que ha dissenyat el programa que ha quedat primer. -
Publicat el 14 de maig de 2025 a les 16:42

El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha presentat este dimecres els resultats de la segona edició del Campus Challenge, un projecte d’innovació docent impulsat gràcies a una convocatòria de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la URV. Des de la seua posada en marxa el passat mes de març, la iniciativa ha generat un espai de col·laboració entre alumnat i professorat, orientat a trobar solucions viables a desafiaments reals proposats per entitats del territori. El projecte posa l’accent en la transferència de coneixement i la connexió entre l’àmbit universitari, el món empresarial i altres agents compromesos amb el desenvolupament de les Terres de l’Ebre.

Els resultats dels treballs s’han exposat públicament este dimecres i el jurat del projecte ha reconegut les tres millors propostes. El primer lloc ha estat per al grup que ha treballat el repte proposat pel departament d’Educació i FP de les Terres de l’Ebre, centrat en el disseny d’un programa per acompanyar els professionals de l’educació amb eines per promoure i millorar el benestar emocional de l’alumnat. En segona posició ha quedat el repte plantejat per Tortosasport SL, que consistia en elaborar un protocol d’intervenció per garantir els drets de les persones trans a les instal·lacions esportives de Tortosa. I el tercer lloc ha estat per al grup que ha afrontat el repte de Rull Services, orientat a millorar el benestar psicosocial dels treballadors mitjançant accions de comunicació interna, reconeixement i control sobre la pròpia tasca als departaments amb més risc.

En total hi han participat alumnes dels quatre graus que s’imparteixen al campus —Educació Infantil, Educació Primària, Infermeria i Administració i Direcció d’Empreses— i setze empreses i institucions ebrenques, amb la coordinació de tretze docents, onze del Campus i dos d’internacionals.

Els equips estaven formats per cinc estudiants, un tutor acadèmic i un representant de l’empresa o institució. Durant les setmanes de treball, han compartit espais i reflexions al voltant de cada repte, aplicant la metodologia Challenge Based Learning (CBL) o aprenentatge basat en desafiaments.

Els reptes d’esta edició s’han tornat a plantejar en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i han abordat qüestions com l’alimentació saludable amb probiòtics naturals, el benestar psicosocial dels treballadors i de l’alumnat, la captació de professionals al territori o la millora de la mobilitat. També es proposen accions per fomentar la igualtat i la diversitat, garantir els drets de les persones trans, impulsar l’educació financera i promoure la sostenibilitat d’esdeveniments com la Festa del Renaixement.

Altres desafiaments se centren en la comunicació i la innovació, des de l’atracció de nòmades digitals fins a la millora de la producció artesanal amb criteris de responsabilitat social. “Ja estem pensant en la tercera edició, on hi haurà novetats a partir de tot el que hem aprés en les dos primeres: hem de seguir treballant els equips multidisciplinars i a la dimensió internacional amb més força encara”, ha explicat Jordi Andreu, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador del projecte Campus Challenge.

Les empreses participants en esta edició han estat: KENSHO, Rull Service, Departament d’Educació de les Terres de l’Ebre, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Assessoria Caubet, Olivite Export, Amiblu, Clínica Terres de l’Ebre, Okay Productions, JABIL, Xocolates CREO, Tortosa Esports, Festa del Renaixement, T-Valley Ecosystem, C.B. Cantaires Tortosa, i Associació de Familiars d’Alzheimer Terres de l’Ebre.

Com a novetat, enguany un grup d’estudiants viatjarà del 9 al 13 de juny a l’Institut Politècnic de Bragança (Portugal), convidats pels dos professors internacionals que també han participat en esta edició. Esta col·laboració reforça la dimensió internacional del projecte i obre noves oportunitats a l’alumnat.